Nak Tengok Perempuan Yang Benar² Cantik? Tengok Perempuan Yang Dah Ada Anak


Perempuan kalau cantik masa bujang, itu normal. Tiada tanggungan, tiada anak, paling-paling headache pun fikir tentang masalah boyfriend atau next vacation destination. Kalau nak tengok perempuan itu benar-benar cantik atau tidak, tengok perempuan yang sudah ada anak, yang sudah menjadi mama. Especially yang single mother.

Sebab apa? Okay, let me tell you. 

A mother:

1. Badan pernah jadi expand mengalahkan gajah bunting, hidung jadi macam gobuk, paha macam kaki gajah, perut bermacam design mengalahkan kain batik. Tetapi masih boleh maintain slim selepas beranak.

2. Beside hectic work schedule, stress tahap gaban, masalah dunia yang sentiasa tidak adil, apabila pulang ke rumah mereka masih boleh melayan anak dengan penuh kasih sayang. 

3. Kepala pusing, headache, demam teruk, tetapi mereka masih gagah bangun tengah malam buat susu anak.

4. Penat macam mana sekali pun, tetapi mereka masih boleh alert semasa tidur. Terpaksa tidur-tidur ayam. Tidur pun tak boleh bebas sebab bimbang baby kena onsit. 

5. Multitasking. Boleh buat double triple job untuk isi perut-perut si kecil di rumah.

6. Beside all the stress from work/friends/collegue etc, but can still appear beautiful, nice and sweet. 

7. Anak-anak terurus walaupun sibuk dengan urusan office dan house chores. 

Sebenarnya menjadi ibu ini bukan susah mana pun. Get pregnant and after 9 months, there you are, CONGRATULATION! You are a mom! But that's not it, di situlah kehidupan bermula. 

Part raising a child itu yang mencabar. Sebenarnya tak susah pun, mencabar yes, but that is what we call life. Sebab I believe setiap anak ada rezeki masing-masing. God will not give you a baby if He know that you are not capable of raising a child. So, jangan takut untuk menjadi ibu. Penat memang penat, but it's all worth it. 

Belum ada anak, cantik, menawan, terurus dan macam-macam lagi, semua orang boleh buat. Tetapi untuk tampil cantik dan kemas saja selepas sudah ada anak, belum tentu orang boleh buat.

To Gorgeous Mother out there and to all the single mother out there, SALUTE! - Facebook | PIXEL MEDIA

No comments

Powered by Blogger.