Tindakan Brunei Tidak Luluskan Tayangan Filem Pekak Adalah Tepat - Nurulhawa


Jumaat, 2 September lalu, Pengurus Besar Inovasi dan Pengedaran Primeworks Distribution, Marini Ramlan menyatakan kekecewaannya terhadap tindakan Kerajaan Brunei tidak meluluskan tayangan filem Pekak di negara itu kerana tidak mengandungi unsur pendidikan.  Namun, mereka akur dengan keputusan itu. 

"Ia sungguh mengecewakan kerana Pekak berpotensi dan diterima di negara lain tetapi tidak di negara jiran," katanya kepada Harian Metro

Pelakon utamanya, Sharifah Amani, juga berkata rugi dan kasihan Brunei tidak meluluskan tayangan filem Pekak. Malah, Sharifah mendakwa Malaysia lebih bijak menilai seni dari dasar yang tinggi. 

"Kita jangan menipu atau jangan cuba sorok (realiti). Itu cara kita berdakwah. Insya Allah orang dapat kebaikan daripadanya," katanya kepada The Malay Mail.

Foto - Harian Metro

Bagaimanapun, review dari seorang blogger, Nurulhawa, melalui laman blognya Kembara Poket Nipis, memberikan 11 sebab mengapa beliau keluar dari panggung sebelum filem Pekak berakhir. 
Jujurnya, 11 sebab yang dikemukakan oleh Nurulhawa ini boleh diterima akal. Jadi, siapa yang 'pekak' sekarang? Jika pelakon wanita itu menganggap Malaysia lebih bijak dari segi menilai seni, bagi kami, Brunei lebih bagus dari Malaysia kerana mereka sedaya upaya cuba menghalang budaya dan ajaran yang tidak membawa kebaikan kepada rakyatnya. - The Reporter