'Abang Lepas Kahwin Tak Romantik Macam Dulu, Boring' - Isteri


Oleh Muhammad Zukermi

Wahai para isteri, kami suami bukan tak nak jadi romantik seperti drama abam bomba, mahupun abam pilot. Adakalanya terfikir panjang juga bila isteri bertanya,

Abang lepas kahwin tak romantik macam sebelum kahwin kan? Boring...

Kalau sebelum kahwin, kami tak rasa lagi beban tanggungjawab sebagai suami. Masa itu, siang malam boleh fikir nak buat pickup line. Sebab itu, kalau tengok orang muda yang sedang hangat bercinta, siang malam sweet. Kami dulu pun begitu juga. 

Masa itu, dalam otak tak ada fikir nak bayar bil elektrik, bil internet, bil astro, bil telefon, beli barang dapur, bayar kereta, bayar rumah, bayar GST dan segala macam beban hidup lagi yang perlu dibayar. Ditambah pula dengan keadaan ekonomi hari ini, siang malam kami para suami kena perlu berfiir bagaimana nak survie dalam keadaan seperti ini. 

Alangkah indahnya kalau hidup ini semudah seperti drama Suri Hati Mr Pilot. Dilahirkan dalam keluarga kaya raya, ruamhnya saja sudah besar seperti dewan serba guna taman kita, wahai isteri. 

Ada ketika kami para suami ini seperti tiada perasaan, wajahnya seperti tenang tetapi di dalam fikirannya tiada sesiapa yang tahu. Ada ketikanya nampak seperti kami begitu rileks melayani Facebook tetapi beban dan tekanan itu tak pernah hilang, wahai isteri. 

Tetapi satu yang kami nak kongsikan. Sebagai suami, sayang itu tidak pernah kurang, sama sahaja. Malah lebih lagi dari sebelum berkahwin. Cuma kalau kami kurang sweet, maafkan kami ya. Nilailah sweet seorang suami itu bila mana dia berjaya menjalankan tanggungjawab sebagai suami dan ayah dengan baik. 

Semoga Allah swt sentiasa mencurahkan rahmatNya kepada kita semua. Smeoga kita semua sentiasa berkasih sayang dalam apa jua keadaan. - Muhammad Zukermi | The Reporter

No comments

Powered by Blogger.