'Ini hal saya dan isteri saya, orang lain jangan campur' - lelaki kantoi curang di shopping mall


Dari Twitter @aimaanna

There's this one incident that happened earlier this week. Kes curang kantoi busuk di shopping mall. Mall mana? IOI City Mall Putrajaya. Waktu kejadian lebih kurang selepas waktu maghrib. I was with my husband, jalan-jalan mencari tempat makan malam. 

Waktu itu, on the way ke ice skating di level one, sebab kitorang nak pergi Texas Chicken. Like any other couples, we were holding hands. Until we saw three persons standing next to each other. But I didn't really see it. Tahu-tahu saja nampak macam ada salah seorang itu terjatuh. 

I was like, "Okay jom jalan terus, jangan pandang diorang. Nanti diorang lagi malu," sambil tarik-tarik tangan Arshad. But he kept on looking. 

Dengan muka panas. Mind you, I was on the side where I cannot see clearly, where he's on the side that saw everything clearly. Dia terus pergi dekat tempat orang yang terjatuh itu dan waktu itu baru I realized that, a women around late 40's fell on the floor, dengan kasut tercabut. 

Ada seorang budak perempuan dan seorang lelaki. So then it hits me. Ini rupanya yang Arshad nampak, yang aku tak nampak. Lelaki tadi adalah suami kepada akak yang terjatuh itu. Yes, dia yang tolak isteri dia sendiri di tempat awam. Literally depan ice skating. 

So, Arshad pergi tegur lelaki itu dan cakap, "Abang kenapa tolak-tolak perempuan macam ni, bang?". 

Of coz Arshad kena sound balik. 

"Ini hal saya dan isteri saya," jawab lelaki itu. 

But, refusing to leave, he kept on stopping that man from being rough with his wife. I was in between Arshad and akak itu atm. Arshad suuh aku call polis, phone pula habis kredit. Terpaksa cari phone dalam poket seluar dia. Then, call 999. Bila dah dapat, on hold dengan emergency. 

Aku pass phone pada Arshad then he reporterd everything. Waktu ini, lelaki dayus itu dah macam tertekan dan malu sebab kami mempertahankan isteri dia. 

Apa yang berlaku, akak ini berkeras nak suami dia balik dengan dia sekarang jugak. Tetapi lelaki itu tak nak sebab tengah date dengan girlfriend dia. So bila Arshad dah ont he phone dengan 999, dia masih berkeras suruh isteri dia balik dan kata dia akan balik selepas itu. Tetapi isteri dia nak mereka balik bersama. 

Lelaki itu dah malu tapi still nak play the dominant, tarik-tarik tangan, bahu akak itu tetapi akak itu terus tepis sambil cakap "Don't touch me!" 

Waktu ini, aku act as a barrier, kiranya selain daripada anak perempuan dia halang bapak dia dari berkasar dengan ibunya, aku pun buat benda yang sama. Been in that much of pressure, akhirnya dia akur dan ikut isteri dia balik. 

What happened next? Dia masuk ke kedai makan semula, pergi ke meja yang dia tengah dating dengan girlfriend dia dan beritahu yang dia nak balik. That was heartbreaking for me. More to bad mixed feelings. 

While he was at the table saying goodbye to his lover, I asked the akak, "apa sebenarnya yang jadi ini kak?" just to break the ice. 

Kemudian akak itu pun jelaskan, suami dia kena sihir dengan perempuan itu. Family entah kemana, kerja kelaut, duit semua habis pada perempuan itu. Then, I looked at her hands and I saw akak ini tengah pegang surah ruqyah and she was reading it while the husband went back into the restaurant. 

Anak perempuan dia, pegang phone dan merakam gambar ayah dia dengan perempuan lain. How frustrating is that?! And then he came out of the restaurant, towards us and still suruh isteri dia gerak berasingan. Waktu ini, dia nak halau aku juga, gave me that stare. But I just stared right into his eyes back until he looked away. FYI, only guilty people with stupid ass ego do that. 

As Arshad finished the call and coming back towards us, lelaki itu akhirnya setuju ikut isteri dan anaknya balik bersama. Then akak itu terus bersalam dengan aku, begitu juga dengan anaknya. I just gave the guy a very stern look. Then they walked away. 

While all of that was happening, not even one security guard was in sight. Tetapi selepas dapat report, terus sampai Lans Koperal called Arshad to ask about the situation. Lans Koperal then said, they will go around IOI to be extra cautious and check. Just in case anything else happened. 

But, what really gets me is how he simply just treated his wife like that. You'd rather pushed your wife in the public, where people are looking sampai terjatuh weh. Sudahlah dia berbadan besar, tinggi, isteri dia kurus saja dan beratnya lebih kurang saya. Memang tak peliklah sampai tercabut kasut bagai. But that was domestic violence. 

What's worse is that it was in public. Kalau di tempat awam dah tolak-tolak macam akak itu sampah, apatah lagi di rumah? I'm not implying anything but I heard akak itu sendiri cakap, It pains my heart so much when she said, "Awak nanti di rumah lagi teruk saya dikerjakan,". 

Allah... 

So the morals here are: 

1. If you see something like this happened, jangan jadi tukang tengok. Pergi tegur saja siapa yang berkasar dan backup si mangsa. 

2. Kalau kena sound balik macam yang kitorang kena, warn lagi orang itu supaya dia berhenti berkasar pada mangsa. Call emergency atau polis. Bila dah call authority, diorang biasanya akan jadi kecut. 

3. That was a domestic abuse. You dah nampak, you kena report. Apa domestic abuse? Bila ahlu keluarga sendiri mengasari/mencederakan ahli keluarga sendiri. Pukul ke, tolak ke, tumbuk sepak terajang itu semua termasuk dalam domestic abuse. 

4. Fikirlah baik-baik sebelum berkahwin, sebelum buat anak. Jangan tahu nak sedap saja. 

5. Please pergi saja backup si mangsa. Bila dah ada orang stand by their side, diorang punya confidence pun akan naik. 

That was my first time encountering such situation in reality. I was honestly shocked but when I saw my husband was brave and confronted that guy, terus semangat datang and I was able to shake the fear away.

I'm sharing this to tall of you because I want you to be brave bila berdepan dengan situasi seperti ini. I learned a new thing that day. Kita dengar cerita dan kita rasa geram nak marah. Tetapi bila terjadi di depan mata, I know for a fact, ramai yang tunduk bawah and just walked away. I could have done the same thing if Arshad was not around. 

Kenapa? Sebab kita tidak membesar dengan cara konfrontasi. Semua benda nak kena senyapkan. Nanti malulah, apalah. No, enough if enough. If it's wrong and you saw it, say or do something about it. I bet mosti of you've had experience kena raba in public. But most of us usually are frozen dan kaku sebab nak proses benda yang baru terjadi pada kita. Bila dah habis proses, lelaki yang raba itu pun dah tersengih pada kita dan chow. 

So the last moral is, call out saja orang yang buat salah itu. Awak di tempat awam, you have every rights. Ini baru berani kerana benar.

Ingat lagi muka akak itu dan anak perempuan dia, muka bersyukur ada orang backup mereka dan hentikan suami dia dari terus berkasar dengannya. And as the walked  away, anak dia pusing belakang dan ucap terima kasih sambil tunduk dari jauh. That was beyond heartbreaking. 

Kalau kita yang rasa heartbreaking, apatah lagi yang keluarga itu rasa kan? You know what's more ironic? Anak perempuan dia bertudung baju labuh, simply menjaga maruah diri dan bagi saham pada bapanya. Tetapi bapanya keluar dengan perempuan yang berperwatakan sebaliknya dengan keluarga dan anak dia. See? Ironic. 

If fomestic abuse happens to you, report and press charge. Press charge ini you boleh failkan ke mahkamah atau minta restraining order sementara nak tunggu siasatan dijalankan. Buat saja atau tolong orang yang tak tahu buat tetapi mengalami keganasan rumah tangga. 
'Ini hal saya dan isteri saya, orang lain jangan campur' - lelaki kantoi curang di shopping mall 'Ini hal saya dan isteri saya, orang lain jangan campur' - lelaki kantoi curang di shopping mall Reviewed by Editor on 5:03 PM Rating: 5