'Aku cuba didik anak jadi decent muslim human being, sekali sekolah ajar it's okay to menipu'


"Cikgu perlu amanah. Ajar apa yang sepatutnya tanpa ada istilah 'hint', walaupun akhirnya kita yang perlu menjawab kenapa keputusan teruk." demikian kata-kata dari seorang guru. 

Di bawah adalah luahan hati seorang bapa mengenai PT3 tahun ini. Apa kata anda?

Apabila Guru Kencing Berlari

1. PT3 anak aku bermula hari ini tetapi aku sikit pun tak rasa teruja. Bacaan Yasin dan solat hajat sekolah, aku boikot. Doa sendiri-sendiri untuk anak aku pun aku tak buat specifically untuk 'berjaya PT3'. Just doa general 'penyejuk mata' itu sahaja. Ini adalah kerana aku bengang gila. 

2. Anak aku dapat 9A trial PT3 hari itu. Tetapi aku tak cakap Alhamdulillah pun. Buat apa? Tak layak untuk aku memuji Allah sekiranya keputusan itu adalah keputusan haram. Kerana cikgu-cikgu telah memberi 'hint' atau soalan bocor untuk kesemua subjek-subjek tersebut kecuali subjek KHB (Kemahiran Hidup). 

3. Sekarang ini, Muhammad sedang ambil paper BM. Daripada 'hint' yang dia dapat, soalan karangan adalah tentang 'Kelebihan Buah-Buahan Tempatan' ke gitu. Peribahasa dan ayat-ayat kesalahan tatabahasa pun cikgu dah ajar. 

4. Selepas ini dalam jam 11 pagi, paper math pula. Cikgu-cikgu sekolah dah seminggu pulun sakan satu 'mock paper' yang katanya 'seakan-akan' soalan PT3 kecuali dia ubah nama dan nilai angka. Tetapi soalan dan KBATnya sama. Anak aku ada ter-usaha 'latihan' budak-budak sekolah lain waktu study di public library Kelantan, sekali sebijik juga bro. 

5. Keesokan pagi English, karangan adalah tentang report on school clean-up (gotong-royong). Kemudian Sains pula salah satu soalan KBAT dia adalah tentang roda, kereta dan belon, bagaimana nak aksi gerak laju ke gitu. Lusa, KHB dan agama Islam. Cikgu-cikgu dah beri topik-topik spesifik dah untuk baca, yang lain tinggalkan. 

6. Bear in mind, soalan PT3 adalah berbeza-beza antara sekolah-sekolah. It's not standardised and centralised seperti kita dulu. So 'hint' anak aku, mungkin takkan keluar di sekoalh anak-anak korang. Pejabat Pendidikan dah sediakan beberapa set soalan PT3 dan sekolah akan decide dia nak set mana satu, A ke, B ke, C etc. 

7. Kemudian sekolah akan print sendiri set soalan pilihan mereka dan ada cikgu yang akan ditugaskan untuk periksa soalan-soalan itu printed elok ke tidak. Soalan-soalan dia cukup ke tidak etc. Di sini ada crack pertama di dalam sistem ini. Kalau cikgu itu corrupt, senang-senang dia boleh bocorkan soalan. 

8. Petua untuk mak bapa bakal pengambil exam untuk masa depan. Tuisyen sekolah yang last minute seminggu sebelum exam itu jangan kasi anak korang miss. Itu tuisyen special, sekolah dia nak kasi tongkatlah. Haha!

9. Jadi mana aku tak bengang? Aku dah cuba mendidik anak aku menjadi decent muslim human being. Sekali sekolah ajar, it's okay to menipu. 

10. Sudahlah batch anak aku inilah yang satu Malaysia dah trauma kena re-sit UPSR 2014 kerana bocor besar-besaran dulu. Yang cikgu-cikgu dok passing kertas-kertas soalan sebenar dalam WhatsApp, yang last-last tak ada sesiapa pun didapati bersalah. Yang cikgu-cikgu sibuk buat tuisyen malam-malam sebelum exam, bukan untuk mengajar subjek itu tetapi nak suruh budak-budak hafal mnemonic A, B, C, D, E skema jawapan. Kau tengoklah nanti, batch inilah yang akan menjadi setan terbesar di dalam sejarah negara di dalam korupsi dan pecah amanah negara. 

11. Mak bapa pula tak payahlah nak berlagak tak bersalah. Korang sedar cikgu-cikgu bagi soalan bocor. Setiap kali test, tetapi biasalah sifat selfish manusia. It's okay kalau corruption itu benefit kita kan, lagi anak-anak dapat soalan bocor, lagi korang suka kan? Sebab itulah ada pusat-pusat tuisyen tertentu yang popular gila di kalangan mak bapa kerana ada 'pelacur-pelacur pendidikan' yang menjual maruah profession perguruan negara. 

12. Aku mula-mula ingat nak buat aduan pada sekolah, tetapi isteri aku larang. Katanya paper PT3 ini cikgu sekolah itu sendiri yang marking dan submitted report kepada central. Kemudian akan datang, external audit yang akan ambil tiga result terbaik dan tiga yang terburuk untuk tengok marking cikgu itu mengikut standard ataupun tidak. So in other words, cikgu-cikgu sekolah sekarang menjadi sangat powerful. Kalau kau gaduh dengan cikgu sekolah kau atau rakan-rakan dia, fuh! Bahaya. 

13. Tetapi aku sebenarnya tak bengang kepada cikgu semata-mata pun. Bagi aku mereka adalah mangsa keadaan. Punca kepada maslahat ini adalah apabila ahli-ahli politik di Kementerian menjadikan prestasi exam sebagai KPI guru dan sekolah. Kualiti murid-murid berbeza setiap tahun okay. Jadi logiklah kalau prestasi turun naik. Kita tengok anak kita sendiri pun dah nampak. Ada yang pandai dan ada yang lembab. Bukannya semakin bongsu makin cerdik pun. Haha. 

14. Jadi apabila ditekan untuk improve setiap tahun oleh guru besar, oleh kementerian bagai, cikgu manalah yang tak crack? Stress jadi cikgu ini wei, kita tak boleh imagina. Setiap kalu aku pergi ambil anak di sekolah terasa macam dalam zoo. Kalau aku jadi cikgu, aku dah masuk penjara dah sekarang ini agaknya sebab aku bunuh 2-3 ekor students. 

15. Jadi PT3 anak tahun ini, aku lepak sajalah. Apa-apa result dia pun, aku akan remind anak aku sebagaimana aku nasihat dia selepas trial hari itu. Sistem corrupt, cikgu corrupt, maka result kau pun corrupt. It's not a  real indication of how clever you are. Just how much you can remember soalan-soalan bocor yang cikgu kau ajar. Pasrah sajalah. Welcome to Malaysia, where corruption is taught at school. 

p/s: Aku with hold post ini di FB sampai anak aku balik untuk tanya dia keluar ke soalan-soalan bocor yang cikgu berikan itu? Jawapannya, Hell Yeah! For both BM and Math, banyak yang sebijik-sebijik. Ada yang ayat dia lain sikit tetapi jawapannya tetap sama. 

Sumber: Oh Media