Lelaki rogol dan samun pelajar IPT, mengaku tidak bersalah

Loading...

SHAH ALAM, SELANGOR - Seorang pemandu forklif kilang keluli membuat pengakuan tidak bersalah di Mahkamah Sesyen hari ini terhadap pertuduhan merogol seorang pelajar sebuah institusi pengajian tinggi, Rabu lalu, lapor Berita Harian. 

Amirulfaizal Amiruddin, 27, juga mengakut tidak bersalah terhadap pertuduhan melakukan seks luar tabii terhadap mangsa berusia 22 tahun itu serta menyamunnya. 

Ketika prosiding sedang berlangsung, seorang wanita dipercayai isterinya kelihatan menangis. Difahamkan, Amirulfaizal baru saja berkahwin selama sebulan sebelum melakukan jenayah itu. 

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376(2)(b) iaitu merogol dan meletakkan mangsa berada dalam ketakutan kematian di bawah pokok di belakang sebuah pangsapuri di Jalan Keluli, Seksyen 7, antara jam 8.30 hingga 10.30 malam pada 1 November lalu. 

Jika disabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara antara 10 hingga 30 tahun dan dikenakan sebatan. 

Bagi pertuduhan kedua, Amirulfaizal didakwa mengikut Seksyen 377C kanun sama iaitu melakukan persetubuhan luar tabii secara memasukkan kemaluannya ke dalam mulut mangsa tanpa kerelaan di tempat, tarikh serta masa sama, sabit kesalahan tertuduh boleh dihukum penjara lima hingga 20 tahun serta sebatan. 

Tertuduh juga didakwa mengikut Seksyen 392 yang dibaca bersama Seksyen 397 Kanun Keseksaan, menyamun telefon bimbit Samsung J2 Prime dan wang tunai RM100 dengan menggunakan sebilah pisau untuk mengancam mangsa di lokasi dan masa yang sama. Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara sehingga 14 tahun, didenda serta sebatan. 

Hakim Mohd Sabri Ismail kemudian menetapkan 4 Disember untuk sebutan semula pertuduhan yang dihadapi tertuduh, selain membolehkan tertuduh melantik peguam. 

Timbalan Pendakwa Raya Nurul Nadiah Basri tidak mencadangkan sebarang jaminan pada tertuduh atas alasan kesalahan tersebut adalah serius. 

"Sekiranya jaminan diberikan, ia dikhuatiri menganggu mangsa kerana tertuduh tahu tempat belajar mangsa," katanya. 


Dalam kejadian Rabu lalu, mangsa dirogol sebelum disamun selepas diperdaya Amirulfaizal yang berpura-pura bertanyakan arah jalan yang kemudian mengacu pisau ke arahnya.