'Please bring back Uber in Malaysia' - Netizen

Loading...

Baru 21 hari perkhidmatan Uber dihentikan secara rasmi pada 8 April lalu, namun di media sosial semalam ada netizen yang mahukan perkhidmatan Uber dikembalikan. 

Tweet yang dimuat naik Umar Hafiz itu mendapat banyak reaksi netizen dan dikicau semula 3,709. 

Ramai yang mengadu kadar tambang yang dikenakan oleh Grab terlalu mahal berbanding Uber. Meskipun ada segelintir netizen yang menyarankan perkhidmatan My Car, namun ia belum mampu menawan hati pengguna. 

"Kan! Grab overly mahal for me. Dulu Uber from my house to my mom's workplace RM10 saja. Ubar RM15," - @Ana

"Lemme recommend MyCar bro. Semua ex driver Uber ke sini. Only the development of the apps kureng sikit. Location pin point way accurate than Grab and mostly Malaysian oriented services. Also #SapotLokal" - @ariff_balang


"Tapi mycar mahal. Haritu aku guna from campus nak pergi KTM sampai RM10. Grab hanya RM5. 

Bagi @AizalFazly, Uber menggunakan sistem seperti perkhidmatan teksi di mana jika jalan raya sesak atau mengikut jalan jauh, penumpang akan dikenakan caj tambahan. Berbeza dengan Grab yang sudah menetapkan harga tetap dan jika ada penambahan pun, caj tol sahaja. 

Bagaimanapun, ada yang tidak bersetuju dengan pandangannya @AizalFazly. 

"Uber already adopted the fixed price system. You're missing the bigger picture here. No competition = Monopoly = higher prices. We want Uber back because competition was what was driving the price down and bringing promos," - @sooohaib


"Agree! Kalau aku minister of transportation, aku akan wujudkan balik Uber tu. Makin lama makin complicated duk Malaysia ni," - @TheHawaJaafar