'Akademiknya biasa saja, tetapi imaginasi dan bakatnya kreatif!' - Netizen kagum dengan bakat murid tahun 6

Loading...

Viral di media sosial bakat seni seorang murid lelaki dari Sekolah Kebangsaan (SK) Pandamaran Jaya, Port Klang, Selangor membuatkan netizen kagum dan tidak putus-putus memuji hasil lukisan animasinya yang sangat superb. 

Gambar yang dimuat naik oleh seorang guru bernama Haiqal Iskandar di Facebook dan Instagramnya itu mendapat perhatian ramai, malah gambar itu turut tersebar di Twitter.

"Salah seorang murid tahun 6 saya. Akademiknya mungkin biasa sahaja, kelas terakhir, jarang bercakap dalam kelas.

"Tetapi imaginasi dan bakatnya yang kreatif, wow! Saya kagum dengan kebolehannya melukis apa-apa kartun yang ditonton di televisyen, video atau yang sewaktu dengannya. Malah dia juga mencipta karekter animasinya sendiri. 

"Semua lukisannya dihasilkan dalam buku itu dan rakannya beritahu ada beberapa buku lain yang dilukisnya tahun lalu," tulis Haiqal. 


Ramai netizen yang menggesa Haiqal membantu mengembangkan bakat murid berkenaan seperti membantu memasukkan murid itu ke sekolah seni.

Bagaimanapun perkara itu tidak dapat dilakukan kerana kemampuannya terbatas serta murid berkenaan bukan warganegara Malaysia. 

Menurut Haiqal, beliau telah memeriksa syarat kemasukkan ke beberapa buah sekolah seni yang menetapkan bahawa seseorang murid itu merupakan warganegara Malaysia. 

Walaupun begitu, netizen tetap mengagumi bakat semulajadi murid yang tidak didedahkan namanya itu.