'Akak menyesal kahwin muda, sebab banyak benda terlepas dik'

Loading...

Baru-bari ini tular di media sosial video Tik Tok majlis perkahwinan pasangan muda yang berusia 16 tahun dan 21 tahun. Rata-rata netizen terkejut dengan keputusan yang dibuat pasangan terbabit. Walaupun dikecam, ada juga segelintir netizen yang memberikan nasihat kepada pasangan ini agar menjaga hubungan mereka sebagai suami isteri lantaran usia mereka yang masih muda.

Isu ini turut menarik perhatian Ayu Aziz. Dia juga berkongsikan pengalamannya yang juga berkahwin pada usia muda dan perkahwinannya juga diakhiri dengan penceraian. Dia turut menitipkan pesananannya melalui bebenang di Twitter agar perempuan muda di luar sana perlu memikirkan masa depan dahulu sebelum melangkah ke alam perkahwinan.

VIRAL kahwin umur 16 tahun  dan 21 tahun. Alhamdulillah. Bagus. Bab agama bagus. Tapi janganlah korang tengok orang kahwin muda umur 16 tahun korang pun terus gatal piang menggeletar seluruh badan nak kahwin juga. 

Korang memang tengok diorang masuk tiktok joget gitu gitu madah sweet. Uish. Memey lah. Bau wangi. Hakikatnya kahwin muda tak semudah yang korang tengok diorang ber-tik tok tu. Akhir cerita nanti, sama ada mereka akan rasa bersyukur atau menyesal semahu tidak kerana kahwin muda. Itu je.

Aku kahwin muda gak. Umur 20. Kawan aku semua tengah struggle nak habiskan STPM & diploma. Aku dah habis diploma terus gatai nak kahwin. Mama baba kata jangan. Nanti dulu. Kerja dulu. Tak nak. Sebab apa? 

“Nak menghalalkan hubungan” alah alah alah jawapan aku.

Nawaitu tu dia macam bercabang jugak tu. Nak menghalalkan hubungan atau nak bebas dari ibubapa? Kamon. Jangan tipu aku. 

Korang mesti berangan kahwin muda best nanti dapat travel sesama laki bini dengan ikatan yang halal dan sah halal. Kan? Eleh kamon.

Budak viral tu siap upload video tips nak kahwin muda lagi. Kata dia cakap dengan mak pak sambil muncung mulut “makkkk nak kahwinnnn” gitu. Aah. Aku pun macam tu gak dulu. Siap menangis sebab nak kahwin.

Samalah. Berangan. Nanti dah kahwin ada ikatan yang sah dan halal blablabla nak pergi memana senang takde mak bapak nak control. Paling paling pun husband boleh kautim waktu tu ler rasa. Maklumlah sesama muda. Sesama faham kononnya.

Tapi meh cerita yang tak best. Kahwin muda ni, korang tak ada duit. Melainkan kalau korang kahwin dengan orang kaya macam kawan aku sorang ni lah. 

Itu memang seronoklah. Setiap tahun travel. Dia kahwin muda umur 19 tahun tapi laki dia umur 30 tahun dah kaya raya dah pun. Tapi kalau setakat sama sama muda, masing masing pun baru nak cari hala tuju. Masa depan pun tak nampak. Cuma berbekalkan cinta yang penting aku cintakan kau.

Boleh. Tapi kuat ke? Kuat ke nanti nanti dalam usia yang sangat muda, kawan kawan korang sibuk enjoy dengan kawan kawan lain pergi travel sana sini. Kau plak terperuk dalam rumah. Tak pun kalau laki kau kerja biasa biasa kau kena kerja sekali sejenis 10am-10pm. Dalam usia yang sangat muda.

Kawan-kawan lain pergi karaoke tengah malam tapi kau tak sempat nak bersosial. Kawan pun tak ada. Dari kau rasa seronok berkawan, kau terus rasa keseorangan. Sorang-sorang pergi. Nak ajak kau pun, kau dah kahwin. Nanti susah nak minta izin laki kata kawan kau.

Kawan kawan yang lain tengah seronok nak grad, kau pula tengah memikir nak masak apa tengah hari esok, baju tadi dah basuh ke belum, esok laki kau nak pakai baju apa, eh tadi jiran ada pinjam senduk nasi nak pulang ke belum?

Itu baru cerita bab tu. Belum cerita bab: Sayang, abang tak ada duit nak bagi nafkah. 

Kau muda. Kau mesti akan memberontak punya. Sebab kau belum mampu nak faham erti tanggungjawab, tolak ansur, sabar  dan kuat. Jadi apa kau buat? Melawan. Bergaduh.

Nanti bila dah setahun, tak ada apa yang berubah. Kau mula fed up. Kau rasa menyesal kahwin muda sebab hidup tak maju. Setahun kerja 10 am-10 pm. Kawan kawan yang lain kerja dah office hour. Siap dapat best friend best best lagi.

Belum cerita part kau pregnant. Nanti stress plak duit nak beranak. Budak muda sekarang kan kebanyakannya nak beranak kat hospital swasta. Nak kangkang orang cebukkan. Betul?

Habis kalau kahwin sama muda kau rasa dapat ke kalau tak beriya? Kalau tak dapat? Memberontak lagi. Gaduh dengan darah muda, angin naik turun, tak blend dengan orang matang, memang matilah. 

Kau muda, laki kau muda, sama sama muda. Jenis laki pulak tak penyabar. Jenis kalau bercakap pun macam member member. Sekali bergaduh habis maki hamun semua keluar. Nanti laki kata isteri tak hormat. Nanti isteri kata laki tak sayang. Bosan ah. Cari lain. Shake Wechat.

Takut tak imaginasi macam ni? Dah ready ke nak kahwin cepat-cepat dik? Fikirlah masak masak. Jangan terikut trend bila berkahwin. Kahwin sebab Allah. Bukan sebab viral 16 tahun kahwin kau nak juga sebab boleh tiktok laki bini sesama.

Alah dikkkk. Zis pun dulu kahwin sebab trend juga. Wakaka. Waktu tu Erin Malek kahwin, Fatin Afifah kahwin, Diana Danielle kahwin, waktu tu semua umur range 18-20 gitu. Ish seronoknya kahwin muda! Nak gak ah. 

Cliche alasan aku, nak halalkan ikatan. Nampak yang indah je dek. Nanti hari hari boleh duduk depan tv sesama. Nanti hari hari boleh tidur sebantal sesama. Nanti hari hari boleh keluar sesama. Tapi nanti bila kau kahwin, hidup kau berubah 360• dan kau akan rasa terkujat terkejut menggeletor pakej.

Dalam usia muda, kau dah kena hadap dugaan ibu bapa mertua, ipar duai, yang mungkin tak sekepala. Kau dah ready ke mentally family laki kau kutuk kau waktu diorang tengah potong bawang kat dapur? Dah ready?

Kalau setakat baru kena umpat sikit kau dah koyak, takyahlah dik. Kalau dah kahwin muda, dah sah sah lah laki kau tu belum mampu mana nak sediakan kau sebuah rumah yang selesa. Dan semestinya kau akan duduk sebumbung dengan mertua. 

“Alah sekarang bf kita punya mak layan kita baik. Kita ngam dengan akak akak ipar kita semua”

Ye dik. Belum kahwin. Semua wangi. Nanti kau dah sebumbung, kau sembur perfume Victoria Secret pun bau taik petai dik. 

Itu baru bab family baik. Kalau dah awal awal tunjuk family dia tu tak baik. Adoi. Dah ready nak rasa baju kau basuh kena humban ke lantai?

Dah ready kau masak tak ada sorang pun nak sentuh sebab tak sedap? Dah ready kau kemas rumau orang kemas semula sebab rasa kau kemas tak betul? Dah ready nak rasa kena hina sebab kau takde apa apa melainkan SPM? Dah ready?

Dik. Kahwin muda memang best. Aku tak tipu memang best. Dapat pulak laki satu kepala. Jenis jahat sama sama. Muda plak kan. Memang nak buat jahat jelah. 

Tapi bila kau dah penat. Kau nak buat baik. Laki kau belum move on lagi sebab dia sebenarnya belum puas enjoy.

Kau dah ready ke nak diduga dengan suami punya perangai plak? Dapat plak laki jenis cepat bosan. Sikit sikit complain kau tu tak pandai masak lah, tak kemas rumahlah, tapi tolongnya tidak. Kang kejap kejap kantoi ada awek lain kat wechat.

So nasihat akak dik. Sabarlah. Simpan sikit kegatalan itu. Simpan banyak lagi bagus dik. Dengar cakap akak. Akak dah kahwin muda. Dan akak cerai dalam usia muda juga dik. 

Akak MENYESAL kahwin muda. Sebab banyak benda akak terlepas dik. Banyak sangat-sangat. Jangan menggelabah nak kahwin. Pergilah bawa mak bapak kau tu pergi jalan jalan dulu dik. Pergi kumpul harta dulu dik. Pergi bina kerjaya dulu dik. Dik, nanti bila kau berjaya, beratur lelaki bagus bagus nak kau dik. So belajar lah bersabar sikit.

Sebenarnya aku memang sarankan, perempuan ni serendah-rendah pendidikan biarlah diploma. Sekurangnya bila nak kerja mana mana, sedaplah sikit. Bela lah diri sendiri dik. Kita perempuan ni, seolah ada tamat tempoh. Cuma tak tahu je bila.

So sebelum dibuang, kau readykanlah diri nak masuk tong kitar semula yang mana satu. Untuk aku, sekurangnya asbab ada pendidikan, walau taklah tinggi mana, terselamat juga aku nak survive ke mana mana.

Anywayyyy. Ini aku tak pukul rata. Kalau kau sekarang dah tua pastu zaman dulu kau kahwin umur 18 tahun gitu, tapi masih bahagia dan sempurna, janganlah samakan. Zaman sekarang dah tak mcm dulu zis zis sekalian. Nak cari yang berkualiti itu seolah mencari bintang ketika siang.

Hampir mustahil tapi ajaibnya tetap ada. Gitu. Madah pujangga aku. Ada je yang kahwin muda dan bahagia. Tapi kebanyakannya sebab bini dia umur 18 tahun laki dia umur 30 lebih memanglah bahagia. Semua dah tersedia. 😂

Laki pun, dah tua, dapat plak bergetah. Gila tak sayang? Itulah contoh contohnya. Dan masih.. ini semua jodoh Allah juga. Apa apa jadi ada hikmah. Kahwin muda ke, kahwin lambat ke, ada hikmah. Aku cuma pesan yang belum kahwin ni jangan bergetar sangat semua aset. Rileks rileks sudah.

Tapi buat yang dah kahwin muda tu, tahniah dan didoakan semoga uolls kuat semangat untuk tempuh dugaan rumahtangga yang penuh onak duri. Bahagianya susah nak jumpa, perit jerihnya susah nak elak.

Kuncinya: sabar dan banyakkan solat. Sekian.

Sumber: Ayu Aziz