'Boleh tak check out dan mintak refund?' - Anak ternampak benda tepi langsir, berdiri tegak tengok diorang

Loading...

Sekadar perkongsian untuk bacaan suka-suka. Bagi mereka yang lemah semangat dan mudah terbayangkan perkara yang tidak sepatutnya, anda dinasihatkan untuk tidak meneruskan bacaan. Risiko tanggung sendiri. Selamat membaca.

TERPANDANG SESUATU DI DALAM BILIK STOR

Saya ada cerita menarik yang ingin dikongsi bersama. Saya pernah bekerja di beberapa buah hotel di Melaka. Salah satunya hotel budget di Banda Hilir Melaka. 

Masa itu staff tak ramai sebab hotel itu pun ala-ala nak bankrap pun. Memang sebelum ini, ada staff saya yang rasa tak sedap hati tentang hotel itu tetapi kitorang buat tak tahu saja. 

Sampailah satu malam itu, hanya ada seorang staff saja yang jaga. Night auditor, saya namakan dia sebagai 'A' sahaja. 


Ada satu bilik ini request towel. Jadi, si A ini pun naiklah ke tingkat dua nak ambil towel di bilik stor. Semasa dia tolak pintu stor, dah rasa berdiri bulu roma. Lampu stor pula tak boleh dihidupkan, jadi dia sendal pintu tumpang cahaya dari koridor. 

Sedang dia tunduk nak ambil towel itu, dia terpandang sesuatu di depan dia. Cik pontianak yang sedang duduk mencangkung. Mukanya tidak kelihatan, sebab benda itu menunduk! 

Si A ini pun tercenganglah dia. tetapi masih mampu lagi pegang towel itu dan turn back ke pintu stor. Selepas itu dia segera cabut lari! 

Itu baru satu kisah, ada lagi tapi kali ini guest kitorang pula yang terkena. Sampai lari turun nak check out. 

"ANAK TERNAMPAK BENDA ITU BERDIRI TEGAK PANDANG KAMI"

Di hotel yang sama juga, ada satu keluarga ini check in untuk dua malam, bersama dengan anak kecil. 

Malam pertama lebih kurang jam 3-4 pagi, guest ini telefon kaunter, tanya kalau diorang nak check out pada malam itu boleh refund ke tak. Jadi, i tanya kenapa walaupun dah agak mesti ada sesuatu yang telah berlaku. 

I jawab, tiada masalah kalau diorang nak check out. So selepas itu, satu keluarga dia turun, kembalikan kunci dan refund. Si suami ini tanya, hotel ini dulu pernah ada apa-apa kes ke. I jawab tak ada. 

Si suami ini kata, sewaktu diorang dah lelapkan mata, anak kecil dia kata nampak perempuan di tepi langsir, berdiri tegak tengok diorang. Budak kecil itu menangis. 


Ayah budak ini bacalah apa-apa yang patut dan diorang kembali melelapkan mata. Then secara tiba-tiba katil diorang bergegar seperti ada orang di bawah katil itu. 

Lebih teruk lagi, diorang terdengar bunyi cakaran. Apa lagi, itulah diorang ambil keputusan nak check out pada jam itu juga. 

I dengan staff-staff yang lain rasa nak resign bila dengar macam-macam hal yang menimpa guest kitorang. Nasib baiklah hotel itu pun dah bankrap sebab tak berseri. Kitorang dah bagi suggestion pada boss, tapi boss tak percaya. Last-last langsung tak ada sesiapa nak check in lagi sampai tutup hotel itu.

MUKA HODOH, BERCANGKUNG ATAS ALMARI

Ada satu kes lagi, guest Indian check in seorang diri. Mungkin dia ini tour guide. Dia nak duduk di tingkat yang paling tinggi. Jadi I bagilah third floor sebab itu yang paling tinggi dan juga spooky. 

Selepas setengah jam dia masuk ke bilik itu tiba-tiba I dengan staff-staff yang lain dengar dia berlari turun tangga menuju ke kaunter. Kitorang terkejut! 

Dengan muka dia yang berpeluh-peluh, menggigil, dia kata nak tukar bilik first floor. Kitorang tanyalah kenapa. 


Dia kata, masa dia dah letak barang-barang dalam bilik, kemudian dia baring-baring di katil. Tahu apa yang dia nampak? Dengan mata kepala dia sendiri, dia nampak perempuan muka hodoh bercangkung tengok dia dari atas almari! 

Aduh! Time itu kitorag pun nak pengsan dengar cerita dia. Tetapi kira guest ini kuat semangat jugalah sebab walaupun dia dah nampak benda itu, dia masih lagi nak stay kat hotel ini. 

Sumber: Bulat Manja