'Dalam 2 minit, dia lepaskan duit kita dalam akaun bank' - Scammer ceroboh akaun bank orang awam

Loading...

Jenayah yang dilakukan bukan melibatkan jumlah wang yang sedikit, tetapi mereka mampu melesapkan wang individu dengan hanya menggunakan taktik-taktik tertentu. Kebiasaannya mangsa mendapat panggilan telefon dari scammer yang menyamar sebagai pegawai bank, polis atau individu tertentu supaya dapat mempengaruhi mangsa memberikan maklumat.

Seorang wanita menasihatkan orang ramai agar berhati-hati dengan panggilan yang tidak dikenali dan mencurigakan. Dia dan suaminya sudah terkena dengan permainan scammer. Hanya panggilan selama dua minit, scammer tersebut sudah mampu menarik sejumlah wang di dalam akaun mereka tanpa memberikan apa-apa maklumat tentang bank.

SCAMMER : PLEASE BEWARE ESPECIALLY  FOR THOSE CIMB ACC HOLDERS

WAWA antara salah seorang mangsa scammer dua hari lepas, macam tak percaya terjadi dekat i dengan hubby, sebab hubby wa jenis yang sangat teliti dan bukan kata nak puji  atau riak tapi dia ada banyak jugak knowledge especially tentang IT. Tapi still boleh kena jugak guys without kita bagi apa-apa details, just taktik panggilan bertalu-talu okey!

Kejadian berlaku masa wawa ada TCA baby, then huby wa received call from somebody, dia cakap dia tersilap daftar TAC atas number telefon hubby wa, so dia tak dapat TAC number la bila dia nak buat transaction,so he keep calling hubby wa mintak TAC yang bank bagi. Dia siap kata dia nak transfer duit urgent kat wife dia. Wife dia tengah emergency, dia outstation. Memang hubby wa tak bagi la, gila nak bagi buta-buta  macam tu ja. Bila dah rimas dia asyik call banyak kali.  Hubby wa block terus nombot telefon mamat bedebah tu!

Nak jadi cerita misi yang dok TCA baby wa kata, ampa jaga-jaga kawan dia baru je kena. Tak usah layan la depa ni takut terkena!  Wa kata tak apa dah block number dah, lagi pun depa ingt kita bodoh ke nak percaya cerita bohong depa. Mengarut!

Balik rumah Wawa nak transfer duit beli barang online,sekali tengok ada mesej from cimb kata bayar bil TNB kedai hubby wa dengan amount xxx. Bukan amount yang sikit gais. Then Wawa tanya hubby wa la.

"Apa bil letrik banyak sangat b tak bayar ni. Berapa bulan punya bil ni b oiiii, nasib tak kena potong kalau tidak semua staff kita dok dalam oven dengan kerja tertungak," dan wa pot pet pot pet la. 

Sekali muka laki wa cuak gila la tekejut gila. Dia kata, "Mana ada b buat transaction pun tadi". Ya Allah wa time tu rasa macam nak pitam dah, sahhh dahhh kena dah ni!

Sekali cek ya memang betul ada transaction RM xxx pukul 12.25! Sebab time tu la orang tu asyik call dan hubby wa block number laki tu pkul 12.23 guys! Within two minute dia lesapkan duit kita even tak bagi details apa-apa pun.

Cara dia, mengunakan account favourite yang kita save dalam account kita. Account favourite ni kita sendiri set dalam account  kita. Maknanya, kita set favourite  sebab kita selalu buat transaction ke account orang tersebut. Kalau dah set account favourite, tak perlu TAC number pun dah boleh transfer. (Wawa explain sebab nanti akan ada jugak orang yang tak tahu kewujudan acc ount favourite ni)  

Dalam kes wawa ni orang tu transfer ke salah satu account  favourite suami  wa dan dia akan claim kat orang tu kata dia salah transfer. So dia akan dapat la duit tu. Buta-buta je dia dapat duit macam tu je. Mesti korang kata kenapa nak buat account favourite tu kan sebab kejap je nak dapatkan TAC number bila nak buat transaction. Sebabnya hubby wa berniaga jadi kena on time semua benda. Macam nak buat transaction ke account untuk topup kilang, maintenance kedai, staff-staff dan sbgainya. Kadang-kadang nak request TAC number pun leceh kena banyak kali request. Kadang-kadang bila line slow pun tak boleh dapat.That's why dia buat account tu. Tapi risk dia tak sangka jadi macam tu pulak.

Back to story, kami pun call cimb then trace bagai, yes memang betul itu adalah scammer dan dia transfer duit ke account TNB office hubby wa. Jadi cimb hanya boleh tolong block je cimb click dan kad. Untuk dapatkan kembali duit kena rujuk dekat TNB pulak la. Hummm dah agakk dah! Then dia kata lately ramai yang kena dengan scammer ni. Aikhhhh berasa macam nak tokak dinding rumah ja time tu sebab geram sungguhh berasa wey! 

Lepas pada tu kami pergi buat laporan polis terus la. Then polis pun kata lately ni ramai jugak yang terkena macam kami terutamanya CIMB holder. Tapi malangnya polis tak boleh siasat terus sebab scammer tu dia transfer account TNB  kedai hubby wa, sebab suami wawa set pay bil letrik kedai dia menggunakan favourite account (that's why la scammer tu boleh jugak transfer without request TAC number).

Polis kata kemungkinan bulan depan dan bulan-bulan seterusnya TNB just potong melalui duit tu. Jadi dia kira-kita macam tak mengalami kerugian apa-apa, walhal korang faham-faham sendiri la kan. Bukanya dapat kat kita pun, entah-entah duit tu pun dah lesap. Polis kata tu kena melalui TNB dan bank dulu then baru depa boleh buat siasatan. Tapi sekali lagi i tegaskan amount tu bukan sikit korang.

Lepas tu kami pun pergi TNB dan tanya la, but time tu dia kata transaction bill payment tak ada lagi sebab online TNB payment kadang makan masa, so ada kemungkinan samada duit tu diorang dah transfer ke account diorang atau system TNB  tak update lagi kemasukan duit. So time tu jugak i is redha jer la even dalam hati Ya Allah geram, marah, sedih tak tahu nak habaq! Tak apa la tak mahu fikir apa dah. Fikir positif jer dan fikir ada hikmah di sebalik kejadian ni. Hikmah dia i boleh kongsi pengalaman i dengan korang supaya tak terkena! Dan yang penting i fikir mesti Allah nak gandakan lagi rezeki, so tak mahu stress.

Berbalik pada semua tu hubby wa unblock number orang tu balik,then whatsapp dia kata dah buat laporan polis then he just react with icon takut then he blocked huby i pulak. Haha takut la tu kan.

Kalau hampa jadi cmni, first thing kena cepat-cepat call bank dan block semua, then pergi balai polis terus buat laporan. Untuk cimb account holders buat masa sekarang wawa rasa tak perlu lagi buat favourite account transaction tu, bahaya! 

Sekarang memang senang jer orang nak hack dapatkan id and pasword account kita tu, tapi yang hairannya macam mana depa boleh dapatkan number telefon account holder tu, sebab cimb sendiri pun akan buat xxx dekat belakang number handphone kita, so ada security kat situ dah. Sangat-sangat menghairankan macam mana diorang dapat link phone number dengan account holder dengan tepat skali! Any idea? Pandai sungguh scammer sekarang! Beware ok guys!

Sumber: Salwa Umira