'Kau yang tak pandai, nak salahkan buku?' - Netizen selar pelajar SPM bakar buku Add Math

Loading...

"Baru belajar sikit ilmu, tapi adab dah tak ada. Rugi," demikian kata netizen mengenai tindakan seorang pelajar SPM yang membakar buku subjek 'Add Math'. 

Pengguna Twitter, Afnaan Althaf, memuat naik gambar buku addmath dibakar dipercayai dilakukan di kawasan sekolah.

Tindakan kurang cerdiknya itu menimbulkan banyak reaksi netizen, namun Afnaan enggan mengendahkan semua itu dan membiarkan gambar itu terus berada di Twitternya. 



"Dik, abang dulu pun benci juga dengan Add Math. Tengok cikgu buat, macam senang. Bila kita nak buat, haram. 

"Masa SPM, abang cuma jawab tak sampai 5% soalan. Selebihnya abang tidur. Tapi tak adalah sampai bakar buku itu. So, biarlah bodoh tak dapat jawab soalan, janga bodoh buat benda begini," - @WadieAzman. 

"Anak-anak orang miskin sanggup cari di longgokan sampah sarap untuk dapatkan buku-buku terpakai. Kita? Frust sikit bakar, koyak dan campak. 

"You should values books more than a pile of papers. Coz to them just a single book gibes a countless of knowledges," - @denezene_


"Recyle la gile, tak pun jual. Itu kan ilmu. Korang bakar boleh buat lapisan ozon semakin menipis. Tau pun cuaca panas korang bising, tapi kita sendiri yang menyebabkan air pollution and heat." - @NSyu. 

"Berdosa bakar buku, sendiri yang tak pandai, you wanna blame the book? Jadi selama ini pergi sekolah, you buat apa? Ponteng? Certain people who wanna study also cannot, yang kau  pula? Sudahlah tidak bersyukur ada pendidikan, bodoh," - @badasssjuju