'Dia cakap orang suka kutuk dia cacat tapi isterinya normal' - Pemilik butik kongsi kisah pelanggan istimewanya buat netizen rasa sebak

Loading...

Tersentuh rasa hati ini apabila membaca kisah lelaki istimewa yang diceritakan oleh @Zeghrinjfrs, di mana dia sering datang ke butik melihat baju-baju ready made. Apabila ditanya, katanya dia berhasrat membeli sepasang pakaian untuk isterinya. 

Perkara ini berlarutan hampir dua tahun. Apabila tiba waktunya, pakaian yang diidamkan itu pula sudah tiada. Baiklah, tak nak ulas panjang-panjang, baca perkongsian dari @Zeghrinjfrs dan hayatilah sedalam-dalamnya kebaikan manusia. Semoga bermanfaat dan menjadi contoh buat kita semua.


INI client istimewa saya. Nak tahu tak kisah dia? Saya sudi berkongsi. 

Ya, dia OKU sejak lahir sebab mak dia terjatuh semasa mengandungkan dia. Jadi, dia lahir dalam keadaan otot yang stoke. I tak sampai hati nak soal selidik walaupun kami dah kenal sejak 2017. 

Dia ada isteri dan dua orang anak yang usia dalam lingkungan 15 tahun dan 10 tahun. Dia bekerja sebagai cleaner di Majlis Daerah Tapah dan isterinya pula tidak bekerja. 


Setiap kali dah nak dekat raya, dia akan datang ke butik sebab nak tengok baju. Dia nak isteri dia pakai pakaian cantik-cantik. Isteri dia jenis yang redha saja, ikut saja kemahuan suaminya. 

Dia selalu masuk butik tapi tak beli apa-apa. Dia selalu tengok baju ready made yang sama saja sejak 2017 untuk isterinya. Dia suka tengok baju-baju Maison, katanya elok. 


Butik always welcome him plus dia sangat confident masuk butik since ramai orang area sini takut nak masuk Maison. Katanya macam mewah. I don't think so. Haha. 

Tapi nak layan dia kena penuh bersabar sebab dia jenis yang cakap kuat, satu butik boleh dengar suara dia. Tak kisahlah ada orang tengah fitting atau ramai client dan I sendiri selalu tak faham apa dia cakap. Normally saya sendiri yang akan layan dia sebab dia nak saya layan dia walaupun I jarang layan walk in client. 

Lately since December, dia every week datang butik tapi I tak ada sebab selalu outstation. Dia kata, 

"Aku macam orang bodoh je, datang lepas tu keluar" 

Then I niat tak apalah I bagi sajalah baju ready made yang dia selalu tengok untuk isteri dia itu. Dah nak masuk dua tahun dia usha baju itu. 

Then at the time dia datang, baju itu dah tak ada. Orang dah beli. Mungkin tak ada rezeki dia kot. 

So dia datang nak tempah baju raya anak sulung dia. Dia cakap untuk anak dia dulu. Kalau ada duit, dia tempah pula baju isteri dia. 

Dia ada bela ayam, jadi dia jual ayam dia sikit-sikit nak bayar duit baju. So, I tak apalah, I bagi half price sajalah. Niat nak tolong dan I bagi satu kurta ready made untuk dia. 


Then dia datang lagi nak try and error buat baju isteri dia. Rezeki dia I ada, so I just minta dia bayar apa yang mampu. 

Dia cakap orang suka kutuk dia cacat, tapi isteri dia normal. Dia sakit hati and sedih, sebab itu dia nak tunjuk bahawa dia mampu bagi isteri dia pakai cantik-cantik, pakai baju-baju butik. 

Dia cakap dia buat baju isteri dia saja, dia tak payah. Nanti banyak pula kena bayar hutang. Lagipun ayam dia tengah selesema, tak boleh nak jual. Hahaha! 

Then I cakaplah, "Abang buat la baju raya satu.". Dia kata, tak ada duit. I cakap, "Tak apa, abang bayar saja berapa yang mampu" dan kemudian dia menangis. 

Then dapatlah dia baju sebijik macam kat display. 

Moral of the story, I selalu rasa I tak dapat buat apa yang I nak. I nak join all the fashion show, jumpa orang-orang yang femes, happy inspiredkan orang ramai macam ramai designer nak. 

But take it memang dah ditentukan duduk luar bandar untuk membantu dan menginspirasikan orang di sini. Dan I lupakan apa yang I nak bila I tengok muka semua kakitangan saya. Banyak orang tak dapat mencapai apa yang mereka mahukan. Jadi saya korbankan impian saya untuk membantu masyarakat. 

Kena selalu fikir bila kita bekerja ini, kita mudahkan masalah dan urusan orang lain dalam masa yang sama.