Slider

Suami Isteri Dilarang Kongsi Gambar Intim Di Media Sosial - Mufti Kelantan


PUTRAJAYA - Pasangan suami isteri beragama Islam adalah dilarang berkongsi gambar-gambar intim di media sosial meskipun niat hanya ingin menggambarkan kasih sayang masing-masing, lapor mStar Online

Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad, berkata, perbuatan berkongsi keintiman dengan khalayak adalah dilarang oleh ajaran Islam. Sebaliknya perbuatan seperti itu perlu dilakukan di tempat sesuai. 

"Dalam Islam ada adab, setiap langkah, kata-kata dan perbuatan ada tempat yang sesuai. Walaupun seseorang itu suami-isteri, tetapi setiap perbuatan mereka perlu ada batasan jika mahu menunjukkan kasih sayang. 

"Akhlak seseorang dalam Islam tidak diizinkan untuk bercumbuan di tempat awam. Jika ingin bercium, ada tempat privasi dan tidak perlu dipertontonkan kepada umum," katanya. 

Jelas Mufti Kelantan itu lagi, pasangan suami isteri digalakkan untuk melakukan perbuatan seperti itu di rumah, bagi mengelakkan daripada sebarang perkara yang boleh mengundang kepada fitnah tanpa mengira golongan artis ataupun orang biasa. 

Terdahulu, gambar adegan bercium Awal Ashaari dengan isterinya, Scha Alyahya dan Rozita Che Wan dengan suaminya, Zain Saidin, dikecam netizen yang berasa jelik dengan gambar seperti itu tidak sesuai dikongsikan kepada umum. 

Malangnya, Awal yang dilaporkan kurang senang dengan teguran netizen, membidas semula kononnya perkara itu tidak menjadi masalah kerana Scha merupakan isterinya yang sah. 

"Dia isteri saya yang halal. Ada masalah?" tulisnya. - The Reporter
none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo