Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Okt Nov Dis5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

Ingatkan hantu main guli di tingkat atas, rupanya fenomena 'Water Hammer'

0

Kerap kali kita dimomokkan dengan cerita mistik kononnya penghuni rumah pangsapuri terdengar bunyi 'hantu' bermain guli di tingkat atas, sedangkan tiada sesiapa yang tinggal di tingkat atas. 

Kalau dengar bunyi guli jatuh atau perabot diseret, itu bukan petanda jin bermain guli atau hantu pocong baru berpindah di unit/bilik di atas rumah kita. Tetapi bunyi itu berlaku disebabkan fenomena yang dipanggil sebagai Water Hammer. 


Apabila paip ditutup, air yang mengalir di dalam paip berhenti pecutan air juga tersentak tiba-tiba menyebabkan getaran berlaku pada paip yang kemudian menghasilkan bunyi seperti guli terjatuh di atas lantai. 


Jadi, usahlah panik atau takut khususnya bagi mereka yang duduk di rumah tinggi atau di office (waktu malam) kerana apa yang berlaku hanyalah fenomena Water Hammer sahaja. - The Reporter

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram