'Dia malu dengan fizikal saya sampai dia sanggup batalkan perkahwinan'


BARU reply mesej seorang wanita di mana teman lelakinya berubah sikap setelah berat badannya naik. Ingat pesanan ini, "lelaki yang baik akan menerima diri kita seadanya". 

"Saya malu dengan keadaan diri saya. Sampai teman lelaki saya pun tak nak keluar dengan saya. Dia selalu kata yang dia meluat melihat diri saya dan di mata dia saya kelihatan seperti mak orang. 

"Seriously saya dah nak bernikah hujung bulan Disember ini. Tetapi dia minta tangguh dan kalau boleh dia tidak mahu berkahwin dengan saya. 

"Kedua, dia selalu add perempuan lain di Facebook. Bila ditanya, katanya hanya kawan sahaja. 

"Orang di sekeliling pun kata saya seperti orang tua dan macam-macam lagi. Saya cuba mengamalkan ubat kurus tetapi masih tidak menunjukkan sebarang perubahan. 

"Saya minta maaf El, saya cuma sekadar meluahkan perasaan. Saya terpaksa batalkan niat untuk menyertai pakej awak sebab saya tak ada transport untuk datang ke sana. Saya ada cuba meminta dia menghantar saya, tetapi dia seperti acuh tak acuh. 

"Saya rasa down sangat-sangat. Tak ada orang yang nak memberi semangat kepada saya. Bila dah mula nak diet, ada saja orang yang akan kata saya masih seperti dulu. Bila saya mula beriadah, dikata buang masa dan diri saya masih sama seperti dulu. 

"Ya Tuhan! Saya tak mampu nak menghadapi semua ini dan hilang keyakinan pada diri. 

"Itulah luahan saya pada awak. Bila luah dengan orang lain, semuanya tidak membantu melainkan hanya mematahkan semangat saya," kata confessor. 
Kalau dari awal sudah mula menunjukkan sikap malu hendak keluar dengan pasangan, macam mana jika sudah berkahwin kelak? Jangan hanya suka semasa cantik sahaja, itu bukan cinta namanya. Itu menempah malapetaka cik adik oi!

Ambil ubat kurus tetapi tidak berjaya. Mana ada produk yang menjanjikan bulan dan bintang? Apa kata, mula berjogging selama 45 minit sehari. Kawal pemakanan, kurangkan makan makanan yang tinggi karbohidrat dan tinggi protein serta fiber. Minum air yang secukupnya. 

Tiada sokongan? Orang lain ejek usaha kita? Pedulikan semua itu. Baik buruk hidup kita, bukan orang lain yang menentukan. Mulut jahat akan berhenti berkata bila kita sudah berjaya membuktikannya. 

Sumber: El Esmail