'Anak orang lain petah bercakap, tetapi anak kau hanya diam membisu' - Sebak baca luahan hati ibu kepada anak austime ini


Ibu bapa mana yang tidak teringin melihat anak mereka membesar dengan sempurna seperti kanak-kanak seusia. Sayu dan terasa sebak di hati membaca perkongsian dari wanita yang mempunyai anak autism ini. Terasa benar kesedihan di dalam penulisannya, seperti sudah lama dipendam menunggu masa untuk diluahkan.

Umum tahu autisme itu apa dan bagaimana kelakuan kanak-kanak autisme kerana pernah viral di media sosial beberapa kali sebelum ini. Bukannya mudah tetapi ibu bapanya perlu tabah menghadapi situasi yang adakalanya sukar dijangka. Fahami golongan autisme, berikan sokongan kepada mereka. Semoga si ibu dan keluarga tabah dan dipermudahkan urusan. 

UNTUK sekali lagi yang ingin tahu apa yang terbuku dalam hati seorang ibu kepada anak autism.

Kau tidak tahu bagaimana rasa hancurnya hati seorang ibu apabila melihatkan anak orang lain petah bercakap, tetapi anak kau hanya diam membisu, menyendiri dengan dunia khayalan sendiri. 

Kau tidak tahu rasa pedihnya hati mengharap dia memanggil umi sedangkan anak orang lain lunak bersuara memanggil ibu masing-masing.


Kau tidak tahu rasa pedihnya hati ini tatkala kau melihat anak orang lain sedang gembira berlari-lari, tetapi anak kau duduk sendiri yang tidak tahu erti berkawan.

Kau tidak tahu rasanya kesedihan yang aku tanggung apabila melihatkan anakku sedang berdiri sendirian di hadapan tv sambil mengibas-ngibaskan tangannya. 

Kadang kala tiba-tiba menangis, kadang kala ketawa entah kenapa, sedang kanak-kanak sebayanya sedang gembira bermain dan mengerti apa yang berlaku sekelilingnya. Sehingga kini dia masih menarik tangan aku jika inginkan susu, makan dan sesuatu.


Aku pernah melihat anakku menangis sambil dia menghantukkan kepalanya di lantai dan berlari menghempaskan diri di dinding secara tiba-tiba. Aku pernah melihat anakku berjalan pelik dengan menjengketkan kaki. 

Aku pernah melihat anakku ketawa tanpa ada apa yang melucukan hatinya. Aku pernah melihat anak ku mengigit bahu suami ku hingga biru tidak mendapat sesuatu keinginannya. Aku pernah melihat anakku berpusing-pusing tanpa arah tujuan.


Sehingga kini, setiap hari aku melihat anakku menutup telinganya tatkala mendengar bunyi bising tanda dia rimas. Sehingga kini, aku berdepan dengan mood dirinya yang berubah-ubah. Kadangkala perlu ditarik dan didukung ketika dalam keramaian orang. 

Terkadang dia meraung di kedai makan tidak mahu duduk dan suka melihat suami aku makan berdiri.
Terkadang dia menyapu makanan yang dihidangkan ke kepalanya. Terkadang terpaksa bersengkang mata hingga jam 3 pagi menunggu dia mengantuk. Aku menangis bila melihat gambarnya untuk memohon kad OKU. Aku tertawa melihat dia mengangkat kakinya ke muka aku tanda ingin membuka kasutnya. Aku bersyukur ada insan lain sanggup sayang, ikhlas dan menjaga dia tatkala aku sibuk mencari rezeki.

Aku pernah terlepas pandang, sekali ku pusing anakku hilang.  Anakku pada ketika itu, tidak mampu bercakap walau usianya sudah 2 tahun 8bulan. Kau tahu betapa gelapnya hidup aku ketika itu. Mujurlah Allah beri "pengajaran" supaya selepas ini aku tidak lagi alpa mata. Dengan pantas mencari cermin kerana aku tahu dia pasti sedang bermain dgn bayangan dirinya di cermin. Mungkin ini teguran dari Allah supaya aku tidak leka.Berilah aku peluang untuk bergembira dengan anakku. Berilah aku peluang untuk "memperkenalkan" anakku. Aku berkongsi, bukannya tandanya hendak membangga diri. Aku ingin beri inspirasi kepada semua. Ingin juga memadam lara di hati ini, sedangkan di luaran aku masih tersenyum gembira.

Aku yakin kelebihan ini adalah "hadiah" dari Yang Maha Esa. ❤️

Sumber: Mak Jemah