'Last-last hanyut bila dah stay oversea' - Netizen


Viral di media sosial gambar seorang lelaki didakwa berasal dari Malaysia berkahwin dengan pasangannya yang juga merupakan lelaki berusia lebih tua daripadanya mengundang pelbagai reaksi netizen. 

"Buat teladan masing-masing jela eh. Anak Melayu ni bro, tapi last-last hanyut bila dah stay oversea. Sayang betul," tulis Amirul Hafez di Twitternya petang semalam yang kemudian dikicau semula lebih 8,258 kali. 

Lapor Northern Territory News, Afham Janil dan Keith Edwards merupakan pasangan sejenis pertama yang raikan perkahwinan di Australia. 

Pasangan sejenis itu dilaporkan melansungkan majlis itu di Darwin yang dihadiri beberapa kenalan terdekat. 

Perkahwinan pasangan itu berjalan dengan mudah kerana Australia membenarkan perkahwinan sejenis. 

"Masyarakat tidak memandang negatif terhadap kami walaupun kami berpegangan tangan, berpelukan," kata Keith Edward. 

Difahamkan, Afham Janil yang merupakan rakyat Malaysia kini telah menjadi 'suami' kepada Keith. 
'Ini jiran saya," kata Ikaz Maza yang mendakwa mengenali lelaki Afham.

"Yep, serius. Baru berjiran setahun lebih dengan dia. Memang kenal dan perkara ini menjadi gempar di taman (perumahan beliau) semalam.

"Tak tahu apa yang terjadi, lagipun dia (Afham) masih di sana. Tetapi semua orang taman dah kena unfriend di Facebook," kata Ikaz.


Usaha untuk menjejaki semua media sosial milik Afham Janil gagal kerana beliau telah menutup semua akaun media sosial miliknya. 

Daripada Abu Hurairah RA, bersabda Nabi SAW; 

“Empat golongan berada dalam kemurkaan Allah di pagi dan petang, iaitu lelaki yang menyerupai perempuan, perempuan yang menyerupai lelaki, mereka yang melakukan setubuh dengan binatang dan mereka yang melakukan setubuh sesame lelaki (homoseksual)”

(Kanz Al-Ummal : 12/31 : hadis no : 43982.)