(Video) 'Mentang-mentang masuk Jalan-jalan Cari Makan, boleh letak harga tak masuk akal' - Pelanggan kesal dikenakan caj RM120 untuk makan tengah hari


"Rupa-rupanya orang negeri itu pun blacklist kedai tersebut sebab mencekik darah," demikian tulis Sue Idris di Facebook yang kesal dikenakan caj harga makanan sebanyak RM120 yang dikatakan tidak berbaloi. 

Sue Idris dan tiga lagi rakannya datang berkunjung ke negeri Melaka. Setelah puas dan penat berjalan, mereka singgah di sebuah kedai makan yang 'famous'. Namun alangkah kecewanya apabila mereka mendapati kedai itu indah khabar dari rupa. 

"Saya pergi ke Melaka dengan rakan-rakan saya baru-baru ini. Ada sebuah kedai makan tengah hari yang famous, masuk Trip Advisor, masuk Jalan-Jalan Cari Makan. Mestilah semua orang imagine sedap kan?

"Secara jujurnya, biasa saja asam pedas dia. In fact, di Kuala Lumpur ada asam pedas yang lebih sedap," tulisnya. 

Sebelum itu, Sue menegaskan dia bukan mahu memburuk-burukkan perniagaan orang lain tetapi untuk memberitahu kepada semua agar mereka merancang dengan baik jika datang berkunjung ke negeri bersejarah itu. 

"Tujuan saya menulis adalah untuk beritahu semua yang mungkin merancang atau akan datang ke negeri bersejarah itu di masa akan datang. Juga saya tidak mengalakkan anda makan di kedai berkenaan. 

"Rupa-rupanya orang negeri itu pun blacklist kedai tersebut sebab harganya mencekik darah. 

"Al kisahnya kami berempat mengambil lauk asam pedas bahasgian ekor (tak besar mana pun) tiga, kepala ikan (kecil juga dan dibelah dua), sayur kobis kami letak dalam satu pinggan sebelum ambil portion masing-masing, nasi tiga pinggan dan air tiga cawan. 

Ini harga makanan yang mereka caj: 
  • Bahagian ekor (3 pcs): RM40
  • Kepala ikan belah dua: RM40
  • Sayur kobis sepinggan: RM23 (ini yang paling tak puas hati!)
Jumlah keseluruhan yang kami perlu bayar termasuk dengan air ialah RM120. Ada ke patut sayur itu dicaj RM23??

Apabila pergi membuat bayaran dan bertanya kenapa harga yang dicaj terlalu mahal, ini jawapan mereka. 

"Eh, memang harga macam ni lah!" 


Foto Lobak Merah

Foto Lobak Merah

"Dalam video mungkin saiz ikan itu nampak besar. Tetapi sebenarnya tidak," katanya.