Slider

Cukur dan timbang rambut bayi di hari ke-7 dengan emas/perak, wangnya disedekahkan kepada fakir miskin


Dalam Islam, selepas hari ketujuh bayi dilahirkan, rambutkan akan dicukur sehingga botak dan hukumnya adalah sunat. Rambut yang dicukur tadi akan ditimbang dengan emas atau perak untuk disedekahkan kepada fakir miskin.

Dari segi kesihatan pula, amalan mencukur rambut bayi ini dapat membersihkan kulit kepala bayi yang membawa kotoran dan lemak ibu ketika dilahirkan.

Apa pun, jika anda berhasrat mencukur rambut bayi, pastikan ia dilakukan dengan berhati-hati kerana ubun-ubun kepala bayi masih lembat dan kulit mereka juga sangat sensitif. Semoga perkongsian di bawah bermanfaat untuk anda semua.

Cukur Rambut Baby Baru Lahir

Tahniah kepada Mak Iti (Siti Nurhaliza) di atas kelahiran cahaya mata sulungnya. Kepada yang baru menimang cahaya mata, jangan lupa mencukur habis rambut baby pada hari ketujuh. Cukur sampai botak, tak kira baby lelaki atau perempuan. Jangan cukur sipi-sipi sahaja. 

Disunatkan. Sunnah dan perintah agama. Bila buat, dapat pahala. Banyak hadith tentang kelebihannya. Tujuannya untuk membuang rambut yang pernah diselaputi darah semasa dalam kandungan dan proses kelahiran. Darah kan kotor. 

"Kalau dah terlepas hari ketujuh?" 

Buat sajalah pada hari-hari lain. Jangan langsung tak cukur pula. Rambut yang dicukur, ditimbang dengan penimbang emas (nak timbang di kedai emas pun boleh).


Seterusnya berat rambut dinilai dengan harga emas atau perak mengikut kemampuan kita dan wangnya kita sedekahkan kepada fakir miskin. Sunnah dan sangat digalakkan.

Contoh rambut babyR seberat 0.99 gram. Harga emas kita ambil paling mahal la kan sebab kita nak sedekah. Tetapi mengikut kemampuan. Kalau tak mampu, ikut harga perak. 

Ini contoh:

0.99g x RM215/g (harga persatuan emas)= RM212.85.

Kalau nak sedekah RM215 pun boleh juga. Seikhlas hati.Cara nak kumpul rambut baby semasa cukur

Ketiga-tiga anak memang cukur pada hari ketujuh. Tak panggil orang ramai pun. Suami yang cukur especially Rayyan dan BabyR. Balik kerja terus cukur. Sebagai isteri kena ingatkan suami.
  1. Ambil satu bekas berisi air suam
  2. Basahkan kepala baby dan gunakan sedikit syampu rambut baby.
  3. Guna pisau cukur Gillette atau mana-mana yang ada. Pastikan baharu.
  4. Setiap kali cukur, celupkan pencukur dalam bekas berisi air tadi. Pastikan semua rambut yang dicukur dimasukkan dalam bekas tersebut.
  5. Selesai cukur, letakkan sehelai tisu di dalam penapis air. Tapiskan air dan rambut dalam bekas tadi.
  6. Biarkan penapis tersebut kering dihembus angin pada suhu bilik sahaja. Janganlah dijemur di luar rumah, nanti tinggal penapis saja. Dah kering, boleh angkat saja tisu dan rambut yang tertapis dan lipat rapi masuk bekas or sampul angpau.
  7. Bawa ke kedai emas untuk ditimbang atau timbang sendiri kalau ada penimbang emas 
Ini sajalah pengalaman saya sendiri, atas nasihat UAI. Pengalaman korang pula macam mana? Kongsilah sikit, nak tahu juga. 


none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo