(Video) 'Niat nak bantu orang sendiri cari rezeki, tetapi dia pula songlap duit RM40K dan perabot saya' - Aliff Syukri


Pengasas D'Hebrs, Datuk Aliff Syukri Kamarzaman sekali lagi menghadapi masalah dengan pembantu rumahnya yang didakwa telah mencuri duit dan perabot rumahnya sehingga mampu tinggal di sebuah rumah Semi-D di Shah Alam. 

Aliff tidak menyangka, wanita warganegara Malaysia yang berusia 50-an yang terdahulu datang bertemu dengannya untuk meminta bekerja sebagai pembantu rumah, rupa-rupanya jenis yang panjang tangan. 

"Niat nak bantu orang Malaysia cari rezeki, tapi dia pula yang songlap duit saya dengan nilai tidak kurang dari RM40,000 sebagai pembantu rumah di rumah saya, Palace Aliff Syukri. 

"Jadi sebelum dia lari, saya bawa dia ke balai siap-siap. Bukan duit yang saya nak balik pun, sebab kalau dah jadi kes polis memang tak akan dapat semula sebab bahan bukti. 

"Cuma pengajaran buat orang lain yang berniat nak mencuri dan pengajaran untuk kita supaya jangan percaya orang walaupun luaran bertudung dan nampak baik," tulisnya dalam kapsyen video dan gambar yang dimuat naik di laman Instagram. 

Menurut Aliff, dia tidak berniat untuk viralkan, namun kejadian itu wajar dijadikan sebagai pengajaran kepada semua untuk berhati-hati dan tidak melakukan perbuatan terkutuk itu. 

"Bukan niat nak viral, saya dah WhatsApp dari minggu lepas cara baik tetapi tidak dibalas. Kami dah buat laporan polis, cuma dia suka pindah-pindah rumah. Perempuan tua yang dalam bulatan merah itu adalah perompak dalam rumah," tulisnya. 


Menceritakan semula bagaimana wanita yang dikenali sebagai Rohana itu boleh bekerja di kediamannya itu, Aliff mengakui dia bersimpati dengan nasib wanita itu sanggup bekerja biarpun usianya menghampiri 60 tahun. 

"Sebulan lepas wanita bernama Rohana berumur 50-an ini datang ke pejabat saya memohon kerja sebagai pembantu rumah. Pada mulanya saya terkejut, betul ke ada orang Malaysia nak menjadi pembantu rumah? Tetapi dia kata dia nak kerja betul-betul sebab nak cari duit lebih, tak kisah buat kerja apa pun. 

"Selepas dua hari bekerja, dia jumpa isteri saya di rumah sambil menangis nak meminjam duit RM5,000 untuk selesaikan bayaran sewa rumah sebab sudah lama tidak bekerja dan dia kata dia tinggal di rumah teres kecil. Tetapi tak sangka rumah 'teres' mereka sehebat ini. 

"Saya dan isteri tunaikan hajatnya meminjam duit RM5,000 walaupun hati beri nak kasi, sebab dia nampak baik. Tak sampai hati nak suruh dia buat kerja rumah dengan umur dia yang sudah tua. 

"Kemudian saya tawarkan dia jaga handphone untuk pembelian perabot dan saya bagi komisen kepada dia lagi. Dalam masa dua minggu saya dah bagi komisen lebih dari RM500 kepadanya. Sudahlah rumah saya ada lebih dari tujuh orang pekerja dan banyak berehat, saya beri lagi komisen. 

"Dalam pada itu, dia pegang handphone itu, bila customer Palace Aliff Syukri nak bayar, dia suruh semua pembeli bayar ke akaun bank dia. 

"Selepas itu bila saya dah dapat pekerja yang handle untuk perabot, dia tiba-tiba hilangkan diri. Cari di rumahnya, dia bagi alamat tipu. WhatsApp ajak berbincang, dia tak balas sedangkan saya kena maki hamun dengan pelanggan yang sudah buat bayaran tetapi barang tak dapat. 
"Akhirnya saya berjaya juga mencari dia. Allah nak tunjuk. Bagaimana saya tahu, biarlah rahsia. Apa patut saya buat? Dah ada bukti mencuri, lagi nak menipu? Semua perabot dan duit saya dirompak. Itu belum lagi benda-benda lain yang saya tak pasti. 

"Umur Rohana ini dah hampir 60 tahun, duduk di rumah mewah Semi-D. Bayangkan pembantu rumah saya duduk di rumah Semi-D enam bilik di Shah Alam. Mewah ye dan ada pakai perabot mewah kepunyaan saya. Cuba anda bayangkan duit, perabot, pasu dan bunga saya dicuri. Apa anda rasa? 

"Saya dah buat report seminggu yang lepas. Segala bukti saya serahkan kepada polis. Saya terpaksa bertindak sebab saya takut dia berpindah, memandangkan dia sudah banyak kali berpindah rumah rupanya. 

"Tetapi saya masih keliru, macam mana dia boleh curi perabot Palace Aliff Syukri saya dan dibawa ke rumah dia? Mungkin waktu orang perabot hantar barang, dia tumpang sekaki. Alhamdulillah Allah bantu. 


"Syukur polis dah sita barang-barang yang dicuri dan perempuan tua yang mencuri itu sudah dimasukkan ke lokap. Tunggu giliran bodyguard saya yang mencuri dan rasuah pula ya," tulis Aliff. 

Sebelum ini juga, Aliff pernah menghadapi masalah yang sama di mana beberapa pembantu rumahnya yang merupakan warganegara Indonesia telah mencuri sejumlah besar wang milik Aliff  dan beberapa barangan keluarga jutawan kosmetik itu. 

BERITA BERKAITAN: