'Saya berpatah balik ke hospital, tengok mak sedang termanggu keseorangan' - Coretan keinsafan di hati kita semua yang bergelar anak


Kasih ibu membawa ke syurga. Nilai dan kasih sayangnya tiada nilainya. Walau berasa penat sekalipun, seorang ibu tidak pernah merungut tetapi mendahului anak-anak melebihi segala-galanya. Dan sudah pasti segala pengorbanan dan kasih  sayang seorang ibu tidak termampu kita membalasnya.

Kisah dia dan ibunya sudah lama dicoretkan, tetapi kisah ini menjadi viral kembali. Ustaz Syed Mohamad Nazli berkongsikan menu masakkannya yang digemari oleh ibunya ke dalam group Masak Apa Hari Ni (MAHN). Di sebalik menu tersebut, dia menceritakan kekhilafannya yang meninggalkan ibunya seorang diri ketika menerima rawatan di sebuah hospital. Namun, rasa penyesalan terbit di hatinya kerana mengenangkan kembali jasa ibunya yang menjaganya ketika sakit.


ANTARA menu yang Mak saya suka saya masakkan. Kanji atau ramai panggil Bubur Lambuk. Saya akan masakkan walaupun pukul 2 pagi bila Mak teringin.

Beberapa tahun lepas saya menurunkan Mak di depan hospital dan berjanji supaya Mak telefon bila dah semua urusan selesai. Mak menghadiri pemeriksaan biasa bulanan di Hospital Balik Pulau. Saya pulang ke rumah dan menunggu Mak telefon bila dah siap nanti.

Dalam perjalanan pulang ke rumah, saya tiba-tiba terkenang suatu ketika dulu ketika saya demam. Mak menggengam erat tangan saya berjalan dari rumah menunggu bas untuk ke hospital, sesekali saya didukung kerana tak kuat berjalan, di atas bas saya baring di ribaan Mak sambil Mak mengusap kepala dan sesekali mengucup dahi saya. 

Di hospital juga ketika menunggu rawatan saya sentiasa di dalam pelukkan Mak. Selesai rawatan, sekali lagi dalam perjalanan ke stesen bas saya didukung, sempat dibawa ke kedai. Dan Mak cakap 'adik nak beli apa apa ke.’ Sampai di rumah saya dipujuk untuk makan ubat, dipujuk dan disuap makan kerana tak lalu makan akibat demam.

Habis saja kenangan itu berlalu di fikiran saya segera terus berpatah balik ke hospital, 'hujan lebat di dalam kereta.‘ Sampai di hospital terus saya mendapatkan Mak yang sedang termanggu keseorangan menunggu urusan rawatan. Saya sembunyikan air mata saya yang ditahan supaya tidak mengalir di hadapan Mak. 

Saya memegang tangan Mak membawa masuk bilik doktor, mendengar penjelasan doktor berkaitan tahap kesihatan Mak, mendengar nasihat doktor supaya memantau pemakanan Mak. Saya memegang tangan Mak ke farmasi dan menunggu untuk mengambil ubat. Selesai semuanya saya memegang tangan Mak menuju ke kereta,membuka pintu kereta untuk Mak dan saya tanya 'Mak ada nak beli apa apa ke.’

“YA ALLAH, ampunilah aku yang sedikit terlalai dari menyantuni pembuka pintu syurga untuk ku ini.”

Saya sekarang di IJN Kuala Lumpur, menunggu untuk berjumpa doktor, rawatan susulan. Saya menulis rasa hati ini bila melihat di sini ramai Mak Ayah yang keseorangan terkial-kial bertanya arah sambil menunjukkan kad mereka.

Bayangkan di sini ada blok A, blok B dan sangat luas. Ada yang bertanya arah cafe untuk makan setelah semalaman berpuasa untuk mengambil darah, beratur ramai untuk mengambil dan membayar harga makanan dan sebagainya. 

Saya juga melihat pasangan Mak Ayah lewat 70 an yang saling membantu berpimpin, berjalan perlahan mengatur langkah dan sesekali berhenti penat, mungkin mereka tidak mempunyai anak TETAPI sangat rugilah seandainya mereka mempunyai anak-anak dan anak-anak mereka terlepas pandang ruang kasih sayang yang sepatutnya mereka penuhi ini.

Alhamdulillah, setakat ini saya gagah kesana sini berjalan laju di hospital, namun seandainya saya berada di tahap Mak saya dan Mak-Mak, Ayah-Ayah yang saya lihat di IJN ini, saya akan rasa selesa, bangga, terharu dan harapkan ada anak bersama saya sekurang kurangnya sebagai 'SEMANGAT'.

Anak anak sekalian,saya yakin apa yang saya rasa ini dirasai oleh Mak Ayah kita semua.

Hayati lah firman ALLAH ini untuk kebaikan bersama dunia dan akhirat-

‎وَقَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا 

‎وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا .

Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya. Jika salah satu seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada kepada keduanya perkataan ‘ah’ dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia. Dan rendahkanlah dirimu terhadap keduanya dengan penuh kasih sayang dan ucapkanlah, 'Wahai Tuhanku, sayangilah keduanya sebagaimana mereka berdua telah menyayangi aku di waktu kecil'.

Al Isra' 23 & 24

Institut Jantung Negara IJN,
Kuala Lumpur,
4-5-2016.
Loading...