'Bila berniaga, jangan kutip hutang dan jangan kena matahari'


Hassan Al Basri sudah pastinya di antara kalangan ulama yang sering mengalunkan kata-kata indah yang menyentuh hati dan perasaan. Setiap kata-katanya tersembunyi seribu satu makna yang boleh diteladani oleh masyarakat. 

Kisah pesanan Hassan Al- Basri kepada anaknya tentang ilmu perniagaan dikongsi oleh seorang pengguna Twitter dan telah mendapat beribu ulang kicau. Pesanan dititipkan kelihatan mudah, tetapi jika tidak dapat memahami secara mendalam, jalan yang sukar bakal kita hadapi. 

BILA BERNIAGA, JANGAN KUTIP HUTANG DAN JANGAN KENA MATAHARI

Hassan Al Basri merupakan seorang ulama dan ahli perniagaan. Beliau memiliki dua anak lelaki. Sebelum beliau meninggal dunia, beliau telah memanggil kedua anak lelakinya, lalu berpesan,

Bila ayah telah tiada lagi di dunia ini, kamu berdua hendaklah meneruskan perniagaan ayah. Cuma ada 2 perkara ayah ingin kamu lakukan.

1. Bila kamu berniaga, jangan kutip hutang.
2. Bila kamu berniaga, jangan kena matahari.

Kemudian Hassan Al Basri mengakhiri hayatnya dan meninggal dunia. Masa telah berlalu dan selang beberapa tahun, perniagaan si adik semakin merosot dan terus merosot. Manakala perniagaan si abang semakin maju dan maju.

Satu hari si ibu (balu Hassan Al Basri) memanggil anaknya, si adik, lalu bertanya, "Wahai adik, kenapa perniagaanmu semakin hari semakin merosot?"

Jawab si adik, "Saya ikut pesanan ayah."

Si ibu bertanya lagi, "Apakah pesanan ayahmu?"

Jawab si adik, "Ayah berpesan, KALAU BERNIAGA JANGAN KUTIP HUTANG. Jadi, semua yang berhutang dengan saya, saya tak pernah minta bayaran. Kalau mereka nak bayar, mereka bayar. Kalau mereka tak bayar, saya tak kan kutip bayaran.

"Pesan ayah lagi, "KALAU BERNIAGA JANGAN KENA MATAHARI. Kemana sahaja saya berniaga, mesti bawa payung. Jadi semua perniagaan itu tidak kena matahari sebagaimana pesan ayah."

Kemudian, si ibu pergi berjumpa dengan si abang pula, lalu bertanya, "Wahai abang, ibu lihat perniagaanmu semakin hari semakin maju, apa yang kamu lakukan?"

Jawab si abang, "Saya ikut pesan ayah."

Si ibu, "Apa pesanan ayahmu?"

Jawab si abang, "Ayah pesan, KALAU BERNIAGA JANGAN KUTIP HUTANG. Jadi, semua saya JUAL TUNAI. Maka, tidak ada orang berhutang dengan saya. Saya ikut pesan ayah, saya tak perlu kutip hutang. Semua bayar tunai.

"Kedua, ayah berpesan. KALAU BERNIAGA JANGAN KENA MATAHARI. Jadi saya keluar ke kedai waktu subuh. Selepas solat subuh, saya tidak tidur, terus ke kedai. Malam baru saya pulang ke rumah. Jadi, saya tak kena matahari."

Pengajarannya di sini ialah perbezaan MENTAFSIR sesuatu perkara akan menjadikan titik arah hidup yang berbeza. Kalau kita kata ibadah itu hanyalah di tikar sembahyang semata-mata, nanti kita akan meninggalkan kewajiban mencari nafkah terhadap keluarga, kewajiban terhadap negara dan ummah keseluruhannya.

‎Jadi, belajarlah dari ramai guru, banyak membaca untuk tambahkan ilmu, minta petunjuk dari Allah, mohon Allah bimbing kehidupan kita, semoga Allah memberikan taufik dan hidayah. ‎Mudah-mudahan, dengan kefahaman yang betul, kita di muliakan oleh Allah di dunia dan di akhirat. Nabi  S.A.W pernah bersabda;

‎“Siapa yang  Allah mahukan kebaikan bagi dirinya, akan difahamkan padanya agama dengan sebenar-benar kefahaman”.

Sumber: Azlanhmm