Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

(Video) 'Saya login guna password betul + 1234, Tadaaa! Boleh login' - Akaun bank online boleh diakses dengan password salah?

0

Susulan ramai pengguna yang membuat aduan mengenai kehilangan wang simpanan dalam akaun bank, pihak CIMB dalam respon awalnya kepada netizen berhati-hati apabila membeli-belah secara online bagi mengelakkan diri dari menjadi mangsa penipuan. 

Terdahulu, seorang penggunanya mendakwa wang simpanannya hilang selepas mendaftar masuk untuk menyemak baki akaun. Ketika mendaftar masuk, pengadu mendakwa ternampak butang pengesahan 'reCAPTCHA' dan mengesyaki itu adalah punca kehilangan wangnya.

Dalam respon kepada pertanyaan netizen mengenai perkara itu, pengendali laman Facebook rasmi CIMB Malaysia memaklumkan, penggunaan pengesahan reCAPTCHA itu adalah bagi tujuan keselamatan. 

"Bagi tujuan keselamatan dan pengesahan, pemegang akaun diminta untuk membuat pengesahan reCATPCHA. Setelah berjaya, anda boleh log masuk seperti biasa," katanya. 


Ada segelintir netizen pula mendakwa, akaun bank mereka boleh diakses secara online dengan memasukkan password yang tidak betul (buffer overflow attack) dan sekali lagi perkara ini menimbulkan kebimbangan ramai penggunanya. 

Bagi membuktikan perkara itu, salah seorang pemegang akaun CIMB merakam proses login ke akaun tersebut melalui telefon bimbitnya dan ternyata dia dapat mengakses akaunnya dengan password yang salah. 


Facebook CIMB Malaysia kini dihujani dengan pelbagai pertanyaan dari para pengguna dan ramai yang mendesak pihak bank berkenaan mengambil tindakan segera bagi menangani kes tersebut kerana bimbang wang simpanan mereka hilang begitu sahaja.

BERITA BERKAITAN:

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram