Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

'Tiada entiti atau makhluk halus, video edit je' - Bapa bayi tampil beri penjelasan

0

Baru-baru ini tular di media sosial satu video yang merakamkan seorang bayi yang melihat cermin. Setelah beberapa saat dirakamkan, bayi berkenaan berpaling ke arah belakang, tetapi pantulan imej bayi tersebut tetap memandang ke depan. Situasi ini telah membuatkan kita berasa seram. Ada yang mengatakan wujud entiti pada cermin berkenaan apatah lagi kedengaran suara ibu bayi berkenaan di dalam ketakutan.

Nasrullah Mohammad Napi bapa kepada bayi tersebut memberikan penjelasan dan menjawab segala tohmahan yang diberikan.

“Memang tiada entiti atau makhluk halus ketika rakaman dibuat dan saya akui rakaman video yang tular itu disunting untuk menjadikannya sebagai bahan penarik di laman sosial,” kata Nasrullah yang juga pengurus Jumper Motion. 

Nasrullah, 31, yang juga pengurus Jumper Motion berkata, kanak-kanak lelaki dalam rakaman berkenaan adalah anak bongsunya, Mohammad Naeyl yang berumur 10 bulan, manakala suara wanita dalam rakaman video berkenaan pula adalah isterinya, Noor Asmah Ishak, 36.

Katanya, idea menghasilkan video berkenaan timbul secara spontan ketika berada di rumah, dan dia mengambil masa selama setengah jam untuk merakam aksi Mohammad Naeyl serta dua hari untuk menyiapkan video berdurasi 10 saat itu. 

“Untuk mendapatkan hasil lebih kemas sebenarnya memerlukan masa lebih lama, selain peralatan serta tenaga kerja yang ramai. Namun, saya hanya gunakan perisian ‘After Effect’ saja untuk memberi kesan khas kerana tiada bajet, lagipun ia sekadar untuk mengisi bahan di laman sosial saya.”

“Pendek kata, merakam dan menyunting video bukan hanya hobi tetapi sudah menjadi kerjaya tetap saya sejak enam tahun lalu,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Nasrullah turut memohon maaf kepada mereka yang tidak menyenangi video dimuat naiknya. Katanya, banyak juga maklum balas yang diterima, tidak kurang juga pertanyaan daripada netizen mengenai kesahihan video berkenaan.
“Ramai yang percaya adanya entiti dalam video berkenaan, tetapi ada juga tahu ia hanyalah disunting dengan kesan khas semata-mata. Ada yang menuduh saya mengeksploitasi kanak-kanak demi meraih perhatian, namun saya terima komen mereka dengan hati terbuka.”

“Apa pun, terima kasih kerana menyokong dan memahami ia hanyalah satu karya dan hasil kreativiti untuk hiburan semata-mata,” katanya.

Sumber: Harian Metro

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram