Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

Brunei batal pelaksanaan hukuman mati terhadap pesalah kes homoseks

0

Sultan Brunei melanjutkan moratorium ke atas hukuman mati bagi undang-undang melarang seks sejenis ekoran kritikan global termasuk dari kalangan selebriti seperti George Clooney dan Elton John. 

Terdahulu, Brunei tegas dengan keputusannya untuk melaksanakan undang-undang syariah itu pada 3 April lalu dan menetapkan hukuman rejam sampai mati bagi individu yang melakukan kesalahan meliwat, seks luar nikah dan rogol. 

Brunei sebelum ini konsisten mempertahankan haknya untuk melaksanakan undang-undang terbabit, ia kali pertama diperkenalkan pada 2014 dan dibatalkan secara berperingkat, sejak itu. 

Bagaimanapun, dalam tindak balas jarang berlaku kepada kritikan, Sultan Hassanal Bolkiah memaklumkan hukuman mati tidak akan dilaksanakan dalam Perintah Kanun keseksaan Syariah (SPCO). 

Ada beberapa jenayah yang membawa hukuman mati di Brunei termasuk bunuh dan pengedaran dadah, namun tiada hukuman dilaksanakan sejak 1990-an. 

"Saya sedar wujud banyak persoalan dan salah faham mengenai pelaksanaan SPCO. Namun, kami percaya apabila isu ini selesai, merit undang-undang ini akan lebih jelas. 

"Sejak lebih dua dekad, kita melaksanakan moratorium pelaksanaan hukuman mati untuk kes di bawah undang-undang 'common law'. 

"Moratorium ini juga akan dilaksanakan terhadap SPCO secara lebih meluas," katanya. 

Sumber: Berita Harian

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram