Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

Pemandu disaman kerana menggaru muka ketika memandu

0

Seorang lelaki di China disaman pihak berkuasa selepas kamera trafik yang menggunakan sistem pengecaman muka merakam perbuatannya yang sedang menggaru muka ketika memandu. 

Jilu Evening Post melaporkan, pemandu bernama Liu itu di Jinan, Shandong, China pada Isnin lalu dan mengangkat tangannya untuk menggaru muka ketika melalui kamera trafik tersebut. 

Beberapa hari kemudian, Liau meerima makluman yang menyatakan dia telah melanggar undang-undang jalan raya kerana menggunakan telefon bimbit ketika memandu. Malah, gambar dari kamera trafik juga turut disertakan kepadanya. 

Liu dikenakan dimerit dan diarahkan membayar denda sebanyak 50 yuan (RM30).

Liu cuba berbincang dengan pihak berkuasa mengenai perkara itu, namun tiada pegawai yang mahu melayani panggilan telefonnya. 

Sementara itu, The Global Times melaporkan saman tersebut telah dibatalkan dan menjelaskan kamera pengawasan trafik itu akan merakam gambar pemandu secara automatik jika melakukan kesalahan menyebabkan ia tersalah sangka tindakan Liu menggaru muka dianggap sedang menggunakan telefon bimbit. 

Sumber: BBC

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram