Text to Search... About Author Email address... Submit Name Email Adress Message About Me page ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

404

Sorry, this page is not avalable
Home

Latest Articles

SKMM mohon rakyat lapor kandungan berunsur perkauman, agama, institusi diraja ke WhatsApp 016-2206262

0

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) meminta rakyat melaporkan sebarang insiden serta kandungan berunsur perkauman (race), agama (religion) dan institusi diraja (royalty) atau '3R' dalam media sosial kepada pihaknya melalui talian aplikasi WhatsApp 016-2206262.

Selain aplikasi itu, rakyat juga boleh melaporkan menerusi emel kepada mediasosial@mcmc.gov.my. 

Bagi membuat aduan yang lengkap, SKMM meminta pengadu membuat screenshot dan menyertakan pautan URL yang berkaitan dengan kandungan 3R, nombor telefon individu (kalau dalam WhatsApp) bagi memudahkan dan mempercepatkan tindakan diambil. 

Pengerusi SKMM, Al-Ishsal menasihatkan pengguna media sosial berfikir terlebih dahulu sebelum memuat naik sebarang kenyataan atau ulasan mengenai perkara-perkara sensitif di media sosial

"Jangan sesekali 'tweet', kongsi dan membuat ulasan yang boleh menyinggungkan perasaan pelbagai kaum di negara ini. 

"Jadilah rakyat Malaysia yang matang dalam menilai dan membuat pendirian apabila berhadapan dengan ancaman yang boleh memecah belah perpaduan demi kemakmuran bersama," katanya. 

Sumber: Utusan Online