(Video) 'This is not a joke, memang nampak muka Asif tak selesa'


Bagi yang gemar melayari YouTube, Drama Spontan terbitan Syahmisazli yang dilakonkan oleh sepupunya, Asif (autisme) sudah pasti tidak asing lagi dengan lakonannya yang spontan dan melucukan. 

Baru-baru ini, Asif ditemu bual oleh pihak media dan turut diprank dengan kehadiran seorang wanita 'kipas susah mati' kononnya. 

Namun prank tersebut membuatkan Asif kelihatan kurang selesa. 

Perkara itu turut mendapat perhatian dari influencer media sosial, Norreen, yang memberi pandangannya mengenai video temu ramah itu. 


I'm sorry, I have to disagree with it. Bukan saya sahaja rasa macam ni tapi saya kena bersuara juga and representing those families yang ada anak istimewa, Autistic seperti Asif.

This is not the way to interact with autistic kid. You are triggering their feelings, they might be scared with what youre doing. We dont find it as a funny content.

Walaupun pihak media telah diberi kebenaran untuk interview Asif, you should respect him and understand, get to know about him. Bukan make fun of him macam ni especially when you're a stranger to him.

What you saw in YouTube, kita semua tahu yang beliau sangat kelakar dan spontan orangnya but thats because he with someone that he is comfortable with. dia selesa dengan Syahmi and the team sebab dah macam family. Orang yang dia kenal, selesa takpe lagi.
To everyone, boleh je borak, nak interview, but you need to talk nicely, and act properly, so you can gain their trust to interact and mingle with new people.

How I know about this is because my mother used to be one the teacher dalam persatuan anak-anak istimewa. I went to her workplace so I learn and know how to be friend with this kind of kids. No offence, thank you.