Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

'Percayalah bila bini beli barang online, ianya sangat berguna untuk korang seisi keluarga'

0

Penafian: Artikel yang disiarkan di bawah adalah pandangan penulis semata-mata. Ia tidak mewakili The Reporter.

BALIK-balik rumah aku tengok ada barang pos bini aku sampai. Entah apalah yang dibelinya. Besar pulak tu. Baru je aku rasa dia beli barang online hari tu, hari ni sampai lagi barang.

Dalam hati aku rasa macam nak meledak je buat apa la asyik-asyik beli barang, asyik-asyik beli barang tiap minggu ni, tapi itulah bini kita ni macam ada instinct pulak tiba-tiba je ada suara dari dapur bagitau: 'Yang beli jam Gshock sampai 9, 10 pasang tu untuk apa ya? Yang beli kasut Adidas, Nike, Dr Martens sampai berbelas pasang ni sapa nak pakai ya? Yang beli basikal mahal-mahal sampai berkarat tak naik, buat apa ya?'. Piung, piung berdesup macam pistol dia punya suara.

'Saya beli vacuum baru yang jenis portable tak payah pakai wayar, kan senang sikit nak sedut habuk bawah sofa.' Suara tu sambung bebel.

Pesanan aku buat lelaki/suami: perempuan ni bukan jenis beli yang ngarut-ngarut macam kita. Dorang biasa beli online untuk mempermudahkan kerja-kerja dorang kat rumah. Periuk Noxxa, vacuum robot, iron Phillips, make up, printer Epson, air fryer, steam mop, bantal Das Abdul, ni antara barang yang biasanya jadi wish list bagi kaum perempuan (aku rasa mana-mana perempuan pun akan setuju dengan wish list ni, rasanyalah).

Dulu aku agak tak berapa berkenan, buat apalah main kutu semata-mata nak beli Iron Philips yang harga beribu, kan banyak lagi iron yang murah-murah, rupa-rupanya bila dah ada iron tu depan mata, memang jadi mudah banyak kerja seharian aku dan bini rupanya.

Bagi kaum lelaki, sematkan di jiwa korang, percayalah bila bini ko beli apa-apa barang online ke offline ke, percayalah ianya sangat-sangat bermanfaat dan berguna untuk korang seisi keluarga. Contohnya, periuk Noxxa, iron Phillips, penapis air (tak sempat minum pun air tapi orang asyik mesej nak datang service), printer Epson, vacuum robot, vacuum takde wayar, air fryer, etc etc.

Isteri ni bila lelaki beli barang ngarut-ngarut, kasut la, raket lah, Playstation 4 Pro lah, kereta Hot Wheel lah, mesin mancinglah, jam G-Shock lah, basikal lah, motor lah, takdelah pulak dorang nak marah. Tapi bila je si bini nak beli bag harga RM500 mulalah si laki nak jeling, buat apalah beli mahal-mahal, padahal beg clutch LV si suami tu harga RM600.

So, pada suami, biarlah isteri nak beli apapun. Biar dorang reward diri dorang setelah penat bekerja. Dalam masa yang sama, yang laki ni kenalah faham sekali-sekala bagilah sesuatu surprise kat isteri. Bawak pi makan ke, bagi bunga ke, tak payah yang mahal-mahal. Cinta bukannya pada wang ringgit kan? Tapi itulah, ada orang kata kalau suami hadiah gelang emas, isteri akan senyum lebar sampai kat telinga selama seminggu. Tak tau la betul ke tak? :)

Tapi semua tu basicly biarlah ikut kemampuan. Isteri mithali biasanya faham tahap kemampuan suaminya kalau tak takkanlah kebanyakkan isteri kerja nak tampung ekonomi keluarga, kan?

Betul tak kaum perempuan? Aku nak dengar sikit pandangan kaum perempuan kat post ni :)

p/s: kepada bini-bini, jangan tag atau share kat suami korang post ni, tapi kalau nak tag jugak takde masalah tapi tanggunglah sendiri ye. Yelah mana tau entah jin mana rasuk, tiba-tiba balik rumah dia bagi hadiah periuk Noxxa, Iron Philip, penapis air Coway yang korang dah lama idam-idam tu kan? Orang tua kata, tak salah try tag suami, untung sabut timbul.

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram