Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

'Sudah, jangan nangis, uncle belanja' - Netizen terharu dengan kebaikan Driver MyCar ini bantu student UiTM

0

Baru-baru ini, seorang pengguna Twitter berkongsi mengenai kisah seorang pemandu Grab yang baik hati dan membantunya apabila dia ditimpa kesusahan, mengundang rasa terharu netizen. 

Ninie Kamarudin, mahasiswi UiTM Shah Alam, bersyukur dipertemukan dengan insan yang memahami situasinya yang kehilangan duit pada ketika itu. 

MINGGU kedua di UiTM Shah Alam. Aku banyak dengar cerita negatif dan menakutkan, tetapi sehingga kini Alhamdulillah saya hanya dipertemukan dengan orang yang baik-baik. 

Aku pergi Tesco Extra Shah Alam seorang diri memandangkan kawan-kawan kebanyakannya sibuk, dengan kawad kesatria, balik rumah for this long weekend, med check up (kitorang student baru). Jadi aku pergi seorang diri dan bawa duit bajet cukup-cukup nak pergi balik naik MyCar and untuk beli barang sikit. 

Aku tak makan sangat kat UiTM sebab nak berjimat. Selagi boleh berjimat, aku jimat sebab bila tengok harga buku law, harga barang makanan apa semua, aku decide aku kena utamakan keperluan. 

Tapi Allah nak uji aku. Cash RM50 kat tangan lepas beli kipas, hilang tercicir dalam kedai kat Tesco. Puas aku cari tak jumpa. Allah saja tahu macam mana aku nak menangis, gugur jantung aku. Yes, RM50 sikit bagi korang tetapi bagi aku, itu saja aku nak bertahan sebab tak nak dah minta kat parents. 

Cukuplah aku bertahan dengan biskut ke, maggi ke, apa ke. Aku WhatsApp kawan-kawan aku, tapi tak semua since aku tahu diorang busy. Alhamdulillah, thank you @just_dayat0912 and Farhan for the respond and tolong aku. 

Long short story, maghrib tadi aku dapat MyCar RM12.90, pricey bagi aku. So aku dah fikir kena jimat gila-gila ni. Masuk je kereta, uncle itu tegur. 

"Kenapa muka merah? Penat ke?"

Then aku senyum tapi uncle itu dapat sense yang aku sedih. Then aku ternangis dan ceritakan apa yang berlaku. 

"Sudah, jangan nangis, takpe uncle belanja, janji you belajar betul-betul. Uncle faham. Takpe, uncle tolong, ini hari uncle tolong kamu, nanti orang lain pula tolong uncle." 

Dia siap singgah kedai makan dan bungkuskan untuk aku, nak make sure aku makan kat bilik! Ya Allah, please protect him. Student Shah Alam kalau jumpa uncle ni, please buat baik dengan dia. 


Also, I could see his effort to make me calm sebab bila aku menangis dan senyap, dia akan cuba tanya untuk distract aku dari terus fikir masalah tadi. 

Ya Allah, please protect him. Thank you Allah, for giving me many chances to meet these kind of people. Semoga kita semua terus berbuat kebaikan. 

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram