Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

Diskaun insurans (NCD) untuk pemandu berhemah mulai awal tahun depan

0

Kerajaan bakal memperkenalkan ganjaran diskaun tanpa tuntutan (NCD) insurans kenderaan kepada pengguna jalan raya yang berhemah dan mempunyai rekod bersih dari sebarang kesalahan trafik bermula awal tahun 2020. 

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, pihaknya sedang berbincang bersama pihak industri insurans dan mekanisme mengenainya hampir siap. 

"Memang sudah dibincangkan di Kementerian Pengangkutan bersama pihak industri insurans. Harapan saya supaya dapat dilaksanakan mulai awal tahun depan, jadi saya akan umum hujung tahun ini. 

"Kita memerlukan data Mysikap dan PDRM dalam memastikan pengguna tidak ada saman dalam tempoh setahun bagi mendapatkan diskaun tambahan ini," katanya. 

Menurut Siew Fook, perlaksanaan ganjaran itu bukan saja dapat mengurangkan statistik kesalahan, tetapi juga dapat mengurangkan kos sara hidup dihadapi pengguna yang layak mendapat diskaun tersebut. 

Sumber: Harian Metro

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram