Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

Facebook, Instagram haramkan emoji terung, buah peach titisan air kerana kerap disalahgunakan untuk gambarkan keinginan seksual

0

Facebook dan Instagram mengharamkan tiga emoji termasuk titisan air kerana dianggap seringkali disalahgunakan untuk menggambarkan keinginan seksual mereka. 

Emoji tersebut adalah terung, buah peach dan juga titisan air di mana garis panduan terbaharu melarang emoji tersebut digunakan di dua platformnya itu kerana ia menggambarkan aktiviti dan bahagian tubuh yang disamakan dengan ikon tersebut. 

Difaham, emoji terung selalu digambarkan sebagai alat sulit lelaki, buah peach pula menggambarkan punggung dan titisan air pula menggambarkan seseorang itu sedang 'merecik'. 

Bagaimanapun, netizen mengkritik peraturan baru itu yang dianggap tidak adil kerana ada beberapa lagi emoji yang lain juga selalu dikaitkan dengan aktiviti seksual juga patut diharamkan. 

Sumber: Mirror

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram