Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

'Sedih tengok trend sekarang kaum hawa tak lagi segan silu menari zumba di khalayak ramai' - Farid Rashidi

0

Jenis-jenis senaman seperti zumba, panama dan juga senam aerobik antara senaman yang popular dilakukan oleh kaum wanita. Senaman-senaman ini seolah menjadi tarikan kepada wanita dek kerana alunan muzik rancak yang mengiringi senaman mereka. Senaman dan muzik itu tidak salah, tetapi  perlu ada cara dan kerahsiaan dari tatapan umum.

Menurut perkongsian ustaz Farid Rashidi, jika seseorang wanita mahu bersenam sesama mereka di tempat tertutup, terhindar daripada pandangan mata lelaki dan percampuran lelaki tidak ada masalah. Tetapi, hukumnya haram apabila dipertontonkan di khalayak ramai.

GELENG kepala dan sedih tengok trend sekarang kaum hawa tak lagi segan silu menari zumba, panama, senamrobik di khalayak ramai. Kononnya atas nama 'senaman'.

Padahal perempuan kalau pakai ketat, berjalan pula di Mall atau tempat awam sudah cukup mengundang mata lelaki memandang. Inikan pula menari bersenam macam itu.

Tak kiralah tua atau muda, Melayu kah atau Bangla kah semua pandang semacam. Tajam! Tak berkelip aih. Berkelip takut terlepas.

Yang pakcik gigi dah jongang, lutut dah goyang pun kemain lagi ha. Niat ke kedai nak beli santan. Tak ingat jalan balik rumah padahal tadi elok-elok pergi kedai nak beli santan. Sekali lalu dekat taman, ternampaklah Janda Milah berzumba dengan gegadis. Santan ke mana, Pakcik ke mana.

Apalagi kalau menari zumba, senam atau apa jua tarian di tempat awam yang bercampur lelaki perempuan. Pakai pula pakaian ketat menggoda. Aduhai, lagilah menarik perhatian lelaki.

Sabda Rasulullah SAW:

‎ما تَركتُ بَعدي فِتنَةً أضرَّ على الرجالِ منَ النساءِ

“Tidaklah ada sepeninggalku fitnah (cubaan) yang paling berbahaya bagi lelaki selain fitnah (cubaan) terhadap wanita” 

[Hadis Riwayat Al-Bukhari no. 5096, Muslim no. 2740).

"Apa hukum berzumba?" Tanya seseorang tempohari. Baik, mari kita baca pandangan para ulama' tentang hukumnya ya. Joget atau menari dalam istilah Fiqh disebut ar-Raqshu. Kamus Mu’jam al-Wasith menyebutkan:

‎تنقَّل وحرك جسمه على إِيقاع موسيقى أو على الغناء

“(ar-Raqshu) adalah seseorang berpindah-pindah posisi dan menggerak-gerakkan badannya sesuai irama muzik atau nyanyian.”

Para ulama dalam al-Lajnah ad-Daimah Lil Buhus Wal Ifta’ menyebutkan:

‎والبعد عن أسباب الفتنة، ومن أعظمها رقصها أمام الرجال الأجانب، فهو محرم لا يجوز،

Dan wajib juga bagi mereka untuk menjauhi sebab-sebab fitnah (godaan). Dan di antara godaan yang paling besar adalah joget/menarinya mereka di depan lelaki yang bukan mahram. Ini hukumnya haram, tidak diperbolehkan. [Rujuk Fatawa Al-Lajnah Ad-Daimah, jilid 3 no. 16638‏]


Begitu juga Fatwa Mufti Negeri Sabah menyebutkan bahawa HARAM seseorang wanita menari di khalayak awam. Antara sebab menjadi haram adalah:
  1. Mendatangkan fitnah.
  2. Kerana di tempat terbuka dapat dilihat lelaki.
  3. Percampuran lelaki dan perempuan bukan mahram.
  4. Berpakaian menjolok mata dan mendedahkan aurat. 
  5. Adanya elemen erotik menaikkan syahwat dalam tarian dan persembahan muzik yang keterlaluan.

Ia termasuklah mereka yang bersenamrobik dan berzumba, lalu dirakam atau disebarkan secara live pun tak boleh.

Tapi kalau perempuan nak bersenam sesama perempuan di tempat tertutup, terhindar daripada pandangan mata lelaki dan percampuran lelaki tak ada masalah. Boleh. Atau nak menari atau bersenam depan suami sahaja di tempat tertutup pun boleh. Menarilah sampai ke subuh pun. Berpahala Insya-Allah.

Ok, jemputlah share dan sebarkan artikel ini seluas saujana mata memandang. Moga tukang share beroleh pahala kebaikan dan lebih ramai mendapat manfaatnya ya.

Sumber: Farid Rashidi

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram