Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Okt Nov Dis5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

Bayi maut selepas doktor arah mangsa diberi urutan terapi untuk melegakan batuknya

0

Seorang bayi berusia empat bulan di China meninggal dunia selepas doktor memberi terapi tekanan bagi merawat masalah batuk yang dialaminya, berbanding memberi ubat-ubatan.

Lapor China Press, ibu mangsa menyedari anak perempuannya itu batuk pada pagi 30 November 2019, lalu dibawa berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan. 

Doktor itu kemudian memeriksa tekak dan paru-paru bayi itu dan mendapati segalanya baik-baik sahaja dan tiada keperluan untuk diberi ubat atau suntikan kerana pesakit masih kecil. 

Sebaliknya, doktor menyarankan bayi itu menjalani urutan terapi di jabatan Rawatan Tradisional Cina (RTC) untuk merawat penyakit batuk itu selama 20 minit. 

Ketika dalam perjalanan pulang, si ibu menyedari buih berwarna merah jambu di lubang hidung anaknya. Mangsa kelihatan seperti pengsan dan tidak sedarkan diri apabila cuba dibangunkan oleh ibunya. 

Si ibu terus segera membawa anaknya ke hospital dan doktor berusaha menyelamatkan anak kecil itu. 

Malangnya, bayi itu disahkan telah meninggal dunia dengan beberapa organnya yang dilaporkan gagal berfungsi menjadi punca kematiannya. 

Pihak RTC kemudian memberi respon berhubung kematian mangsa di mana mereka menegaskan bahawa kakitangan mereka mempunyai kelayakan dalam bidang mengurut. Malah, RTC dengan yakin memaklumkan mangsa berada dalam keadaan baik dan sihat ketika meninggalkan pusat terapi mereka dan mereka akan memberi kerjasama kepada pihak berkuasa untuk membantu siasatan. 

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram