Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Okt Nov Dis5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

'Kak, belilah donat saya' - Demi bantu ibu, adik ni jual donat di tepi jalan dari pagi sampai malam

0

Di kala kanak-kanak yang lain bersekolah, kanak-kanak lelaki ini nekad membantu ibunya mencari pendapatan bagi menyara keluarga dan adik perempuannya yang masih sekolah. 

Biarpun terpaksa menjual sehingga lewat malam, dia tetap teruskan asalkan 10 bekas donat yang dibawanya habis dibeli orang. 

Kegigihan kanak-kanak itu menarik perhatian seorang gadis yang kemudian datang bertanya mengenainya, lalu dimuat naik ke Twitter dan meminta orang ramai yang prihatin membantu adik ini."Di sekitar kampus aku, ada seorang budak jual donat di tepi jalan. Dia kata dia telah ditinggalkan oleh bapanya. Ibunya pula bekerja di kedai dobi. Dia mempunyai seorang kakak dan dua lagi adik yang masih kecil. Tiga daripada mereka tidak dapat meneruskan persekolahan kerana masalah bebanan kewangan. 

"Bila balik, aku selalu nampak dia. Dan malam semalam aku nampak dia masih lagi menjual donut sampai tertidur-tidur, dia bawa adik dia sekali. Bila ditanya, dia kata dia berjual sampai jam 11 malam. 


"Dia kata, adiknya hanya ikut dia menjual donat di sebelah malam sahaja. Di waktu siang, adiknya bersekolah. Kakak dia yang berhenti sekolah dulu, tapi akan sambung nanti dan begitulah seterusnya (ikut giliran). 

"Donat yang dia jual enak dan empuk. Harganya 3,000 rupiah (RM0.90) satu dan ada pelbagai rasa. Dia jual di sekitar kampus dan setiap hari dia jual lebih kurang 10 bekas. 

"Kepada yang mereka yang selalu melalui kawasan ini, kalau ternampak adik ni, tolonglah beli donat dia. Kadang-kadang dia gembira sangat kalau kita beli donut dia, sedekahlah sedikit wang untuk dia beli makanan," katanya. 

Susulan dari tweet itu viral, ramai pihak yang tampil membantu, malah ada yang mahu menghulurkan sumbangan berbentuk wang tunai. "Terima kasih banyak yang bantu share dan retweet serta doa buat adiknya. Semoga kebaikan anda dibalas olehNya. 

"Alhamdulillah hari ini aku sudah bertemu dengan adik Naufal dan juga ibunya. Sumbangan dari orang ramai telah disampaikan kepada mereka." katanya.

Perkara itu juga mendapat perhatian dari pihak agensi kerajaan yang kemudian mendapati adik Naufal mahu berhenti sekolah kerana ingin membantu ibunya. Ibu bapanya juga telah berpisah. 


Sumber: @awzeepp

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram