Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

'Nampak tua sangat ke sampai awak panggil saya camtu?' - Customer sentap bila peniaga panggil dia 'puan'

0

Adab berniaga, peniaga atau pelanggan haruslah saling menjaga pertuturan agar urusan berjalan lancar dan menyenangkan hati kedua-dua pihak. Namun, ada juga pelanggan yang gemar membangkitkan perkara yang tidak sepatutnya dan contohnya seperti kes yang berlaku pada peniaga sushi ini. 

"Memang cara aku begini. Maaf kalau aku terkurang hajar. Aku rasa dah cukup sopan aku jawab," demikian tulis Yesaya Rizza di Facebooknya pada 24 Disember tahun lalu mengenai 'peel' seorang pelanggannya. 

Menurut Yesaya, tidak kira berapa pun umur atau pangkat pelanggannya itu, dia pasti akan membahasakan mereka sebagai puan atau tuan.

"Tak kira umur berapa pun yang mesej aku nak order sushi, aku akan berbahasakan puan/tuan, tak kira umur dan pangkat darjat. 

"Biasa aku pergi bank ke, parking kereta ke, mall ke, masuk kedai beli DVD cetak rompak ke, semua kebiasaannya panggil aku tuan walaupun aku tahu dia lagi tua dari aku. Tak pernah pula aku dengar orang bank panggil aku bro ke apa ke. 

"Jadi, mulai hari ini aku panggil customer aku 'boss' ya?" tulisnya. 


Berdasarkan screenshot perbualan WhatsApp Yesaya bersama Customer Peliknya itu, individu terbabit mempersoalkan mengapa Yesaya membahasakannya sebagai puan.

"...Kenapa awak panggil saya puan ye? Nampak saya macam orang dah kahwin ke?" soalnya. 

Yesaya kemudian memberi penjelasannya, malah memohon maaf sekiranya panggilan itu mendatangkan ketidakselesaan kepada pelanggannya. Tetapi, individu itu masih enggan berhenti dan berterusan mempertikaikan perkara tersebut. 

"Cik, saya bukan puan. Saya ni nampak tua sangat ke? 

"Chef tak boleh panggil orang sesuka hati macam ni. Sepatutnya chef tanya dulu. Lain kali pastikan dulu status customer," tegasnya. 

Sekali lagi Yesaya memohon maaf tetapi dibalas dengan mesej berikut. 

"Whatever, banyak lagi orang buat delivery sushi. Mind your word chef," katanya dengan menyertakan emoji thumbs down dan menganggap Yesaya menghinanya. 








Enggan terus melayan, Yesaya meminta individu itu mengheret perkara itu ke mahkamah sekiranya masih tidak berpuas hati dengannya.

REAKSI NETIZEN 


Sumber: Yesaya Rizza

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram