Slider

'Inilah p*****k, anjing & balaci kerajaan yang roboh gerai orang Melayu' - katanya sebelum menangis digari polis kerana sebar fitnah


Apabila teknologi hanya di hujung jari, segala perkara tampak mudah. Tetapi, jika teknologi salah digunakan, impaknya bukan sahaja kepada diri sendiri malahan masyarakat turut terkena tempias. 

Isu penyebaran berita palsu oleh ‘keyboard warrior’ semakin membimbangkan. Tanpa merujuk kepada pihak tertentu, netizen mudah menyebarkan berita-berita sebegini sehingga membuatkan sebilangan yang lain panik dan berasa terancam. 

Baru-baru ini seorang lelaki telah ditahan oleh pihak berkuasa setelah mendapati lelaki ini menghamburkan kata-kata kesat kepada pihak berkuasa semasa membuat siaran langsung di Facebook. 

Setelah diselidik, lelaki itu juga mempunyai rekod kesalahan di bawah Seksyen 420 dan kerap menyebarkan hasutan dan fitnah terhadap Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan agensi kerajaan. 

CERITA dia, semalam saya buat operasi kat Padang Tembak, ada seorang lelaki Melayu ambil video. Bila ditanya, banyak eksyen tengah buat FB live. 

Tapi bila dia ada mention masa buat FB Live tu sambil fokus kepada anggota DBKL dan polis dengan ayat;

"Inilah p***mak, anjing dan balaci kerajaan yang robohkan gerai orang Melayu".

Saya terus jumpa dan tanya kenapa perlu keluarkan kata-kata kesat. 

Diringkaskan cerita, setelah diberi tazkirah oleh saya, polis minta kad pengenalannya. Bila disemak, beliau ada kes Seksyen 420 yang masih belum selesai dan dikehendaki pihak polis. 

Selepas digari, terus meleleh air mata. Rupanya beliaulah salah seorang keyboard warrior atau individu yang banyak cerita tak betul tentang DBKL dan agensi kerajaan dengan maklumat yang salah serta hasutan yang membuatkan masyarakat benci terhadap tindakan yang kita ambil.

Kebetulan saya dapat seorang yang acah-acah sembang kuat dalam FB, muka nerd tapi bila kena tahan terus nangis.


Sumber: Jebat
none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo