Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Okt Nov Dis5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

Doktor maut akibat pesakit tak jujur dirinya hidap Covid-19

0

Seorang doktor yang bertugas di Rumah Sakit Umum Daerah Dr Soewandhie, Surabaya, meninggal dunia akibat pesakitnya yang tidak jujur di mana dirinya menghidap Covid-19. 

"Almarhum adalah doktor yang menangani kes pesakit positif Covid-19. Malangnya, pesakit terbabit tidak mengaku dirinya positif dan akhirnya doktor itu turut dijangkiti," kata Koordinator Kesihatan Penugasan Covid-19 Surabaya, Febria Rachmanita. 

Dr Berkatnu Indrawan pada awalnya mengadu yang dia mengalami asma teruk dan menjalani pemeriksaan kesihatan di tempat kerja. Keputusan pemeriksaan kemudian mendapati doktor berkenaan positif Covid-19. 

Selepas dirawat selama tiga minggu, Dr Berkatnu disahkan pulih. Ujian susulan yang juga dijalankan terhadapnya sebanyak tiga kali (test swab) juga menunjukkan keputusan negatif. 

Bagaimanapun, keadaan Dr Berkatnu merosot apabila jantungnya membengkak dan disahkan meninggal dunia pada jam 5.46 petang 27 April 2020. 

Sumber: CNN Indonesia

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram