Slider

Malaysia gesa wanita pakai make up & tidak meleter suami ketika tempoh PKP, jadi bahan berita antarabangsa


Kerajaan Malaysia menasihatkan golongan wanita memakai make-up dan tidak meleter suami ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dituduh sebagai seksis. 

Terdahulu, kerajaan Malaysia telah mengarahkan 32 juta rakyatnya untuk duduk di rumah bagi memutuskan rantaian wabak Covid-19 yang telah menjangkiti lebih 2,700 individu. 

Dalam pada itu, Kementerian Wanita telah berkongsi tips bagaimana isteri perlu menjaga kelakuan mereka ketika tempoh PKP. 

Salah satu gambar menunjukkan sepasang suami isteri sedang menyidai pakaian dengan kapsyen menasihatkan golongan isteri tidak meleter suami. Sebaliknya, mengajar suami menyidai pakaian dengan meniru nada suara watak kucing robot popular Jepun, Doraemon. 

Malah, wanita yang bekerja di rumah juga dinasihatkan untuk memakai make-up dan pakaian kemas berbanding memakai pakaian biasa.

Selain itu, wanita perlu menjaga kekemasan dapur dan ruang tamu ketika tempoh PKP. Bagaimanapun, post itu telah dipadamkan semalam selepas mendapat banyak kecaman dari pelbagai pihak yang menuduh nasihat kerajaan itu berunsur seksis. 

"Dah tahun 2020, tolonglah fokus kepada perkara yang lebih penting untuk wanita," kata netizen. 

Sumber: Daily Mail
none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo