Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Okt Nov Dis5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

Tersasul sebut 500 negara, nama Menteri Kesihatan trending di Twitter

0

Menteri Kesihatan Malaysia, Dr Adham Baba sekali lagi menjadi bahan bualan netizen di media sosial selepas kesilapannya mengatakan kepada Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi, yang beliau telah mengadakan telesidang video bersama 500 buah negara. 

"Saya yakin bahawa apa yang saya buat telahpun diiktiraf dunia, Datuk Seri. Saya telah buat video conferencing dengan WHO, 500 negara eh, saya live," katanya memetik laporan dari MalaysiaKini

Dr Adham Baba dipercayai tersasul ketika berkata demikian, sedangkan hanya ada 195 negara di seluruh dunia. 

Di media sosial, netizen meluahkan reaksi masing-masing sehingga nama Dr Adham Baba menjadi trending di Twitter sejak semalam.

“Nasib la (ketua pengarah kesihatan) Dr Noor Hisham yang selalu buat sidang media. Kalau harapkan Dr Adham Baba yang buat sidang media. Jahanam segala fakta yang sepatutnya dilaporkan. Hahahahaa,” kata salah seorang pengguna Twitter @shahriezalsalim.

“Aku boleh terima lagi Adham Baba ini kata negara ada 200, ni sampai 500. Ya Allah, kenapa aku dapat menteri macam ini,” tulis seorang lagi pengguna akaun Twitter @Sakinah48373637.


Meskipun begitu, ada beberapa pemimpin UMNO mempertahankan Dr Adham Baba. 

Bekas Perdana Menteri, Najib Razak berkata, perbuatan tersasul itu merupakan perkara biasa. Sedangkan Anwar Ibrahim sendiri katanya, pernah menyebut tarikh 50 Februari. 

Sumber: MalaysiaKini, MGAG

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram