Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Okt Nov Dis5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

Sekolah & institusi pendidikan lain mungkin akan dibuka semula jika kes Covid-19 kekal rendah

0

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan, sekolah dan institusi pendidikan lain mungkin akan dibenarkan dibuka semula jika kes baru Covid-19 menunjukkan trend menurun sehingga 9 Jun. 

Beliau berkata, pihaknya perlu menunggu sehingga minggu pertama bulan Jun sebelum membuat keputusan tersebut bagi meneliti kesan dan akibat dan sambutan Aidilfitri baru-baru ini. 

"Dari segi kes harian, jika kita dapat (angka) dua digit yang lebih rendah atau satu digit, dan mengekalkannya hingga 9 Jun, mungkin kita dapat membuka lebih banyak sektor sosial dan pendidikan," katanya. 

Dalam pada itu juga, Noor Hisham menegaskan, masyarakat perlu berdisiplin dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia agar usaha mencegah wabak ini dapat dihentikan.

"Kita percaya, jika kita dapat melakukannya, kita dapat menurunkan jumlah kes (lebih rendah). 

"Mungkin pada minggu pertama bulan Jun, kita akan melihat apakah musim perayaan ini memberi kesan kepada rakyat Malaysia," katanya. 

Sumber: Malaysiakini

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram