Slider

Covid-19: 30 sekolah di Lahad Datu ditutup sementara mulai esok

Sebanyak 30 buah sekolah di mukim bandar, kawasan Silam dan Silabukan ditutup sementara bermula esok sehingga ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

Pengarah Pendidikan Sabah Dr Mistirine Radin berkata langkah itu bertujuan membantu usaha Jawatankuasa Bencana Daerah serta Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mencegah penularan COVID-19 dalam kalangan warga sekolah atas nasihat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Bagaimanapun, Dr Mistirine berkata lima buah sekolah menengah yang terlibat masih melaksanakan Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) secara bersemuka di bilik darjah membabitkan pelajar Tingkatan Lima dan Enam.

"Saya harap para guru serta pelajar patuh terhadap prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi mencegah penularan kes," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, sepanjang tempoh penutupan sekolah itu, PdP bagi kelas Prasekolah hingga Tingkatan Empat akan dijalankan secara dalam talian dan Pembelajaran Berasaskan Projek (PBL) digalakkan.

Sementara itu, Mistirine berkata terdapat 13 sekolah lain ditutup lebih awal untuk tujuan proses nyahcemar, iaitu sebuah di Tawau dan masing-masing tiga di Kunak serta sembilan di Lahad Datu.

Sumber: Bernama
none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo