Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogos Sept Okt Nov Dis5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

2 beradik rembat kad ATM nenek & berbelanja RM87,000 untuk beli barangan berjenama termasuk iPhone

0


Seorang wanita warga emas mengalami kerugian S$28,500 (RM86,978.66) selepas kad ATM miliknya dicuri oleh dua cucunya. 


Lapor portal Lainhe Zaobao, insiden itu berlaku pada Mac 2020. Dua beradik lelaki (19) dan perempuan (18) mencuri kat bank milik mangsa dan menggunakan wang simpanan dalam akaun bank tersebut untuk membeli barang-barang berjenama. 


Difahamkan, remaja lelaki itu ternampak kad ATM neneknya yang diletakkan di atas katil lalu mengambilnya tanpa pengetahuan mangsa. Selepas itu, dia memaklumkan 'penemuan' yang mengembirakan itu. Kegembiraan si abang menjadi lebih menyeronokkan apabila si adik perempuan rupa-rupanya tahu password kad ATM tersebut lalu merancang berbelanja menggunakan wang itu bersama-sama. 


Tidak beberapa lama kemudian, mangsa yang berusia 80 tahun itu membuat laporan polis berhubung kehilangan kad ATM dan wang simpanannya yang turut hilang. Mangsa tidak mengetahui kad ATM miliknya telah dicuri oleh dua cucunya dan menggunakan wang simpanannya untuk membeli-belah. 


Siasatan polis di rumah keluarga itu menemui barangan berjenama yang telah dibeli oleh pasangan adik beradik itu seperti kasut, pakaian, seluar dalam, kosmetik, dompet, iPhones dan jam tangan pintar. 


Cucu perempuannya juga membuat pemindahan wang sebanyak S$1,013 (RM3,091.56) kepada ibunya tanpa mengetahui wang itu adalah wang curi. 


Kedua-dua suspek diheret ke mahkamah dan akan didakwa atas pertuduhan mencuri.


Sumber: Lainhe Zaobao, World of Buzz

3/block3/Global

3/block3/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram