Slider

Jadi 'Jutawan Segera' selepas batu meteorit bernilai RM7.6 juta terhempas di bumbung rumahnya


Kehidupan seorang lelaki ini berubah sekelip mata selepas dia menemui batu meteorit seberat 2.26 kilogram yang jatuh dari langit dan menembusi bumbung rumahnya, lapor The Sun.


Josua Hutagalung ketika itu sedang membuat keranda apabila batu meteorit berusia 4.5 bilion tahun itu jatuh terhempas ke bumi, berhampiran rumahnya dan tertanam sedalam enam inci dalam tanah. 


Setelah berita penemuan batu meteorit bernilai RM7.6 juta itu tersebar, seorang pakar segera datang ke rumahnya di Kolang, Sumatera Utara untuk membeli batu tersebut. 


Josua berkata, "Masa itu saya sedang membuat keranda berdekatan jalan raya di depan rumah terdengar bunyi benda terhempas di atas bumbung yang membuatkan rumah saya bergegar, seolah-olah pokok menghempap atas rumah". 


Josua berusia 33 tahun itu berkata, batu meteorit itu masih terasa panas ketika pertama kali dia menyentuhnya. Isterinya turut membantu menggali keluar batu tersebut dengan menggunakan cangkul dan dibawa ke dalam rumah. 


"Ketika saya mengangkatnya, batu itu masih terasa hangat dan saya bawa ke dalam rumah. Sebelum itu, saya tercari-cari apa puncanya dan ternampak bumbung zink rumah pecah," katanya. 

Setelah dianalisis, batu meteorit itu diklasifikasikan sebagai CM1/2 karbonat chondrite, penemuan yang sangat jarang berlaku dipercayai antara batuan awal untuk menghasilkan kehidupan di sistem suria. 


Pakar Meteorit, Jared Collins yang berpusat di Bali telah dihantar untuk mendapatkan batu meteorit itu. Beliau membawa wang sebanyak mungkin untuk bertemu dengan Josua dan menawarkan diri untuk membeli batu tersebut. 


Jared membayar Josua sebanyak RM7.6 juta, jumlah yang besar setara dengan gajinya selama 30 tahun dan mampu untuk menanggung kehidupan keluarganya untuk beberapa generasi. 


Selepas berjaya membeli batu tersebut, Jared menghantar batu meteorit itu ke Amerika Syarikat dan berada dalam koleksi Jay Piatek, seorang doktor dan pengumpul meteorit dari Indianapolis. 


Josua yang mempunyai tiga anak lelaki berkata, dia mengambil keputusan untuk bersara dan akan menggunakan sebahagian wang itu untuk membina bangunan gereja di komunitinya. 


"Saya juga selalu menginginkan seorang anak perempuan dan berharap ini adalah petanda bahawa saya mempunyai tuah untuk memiliki seorang anak perempuan," katanya.

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo