Slider

(Video) 'Tekanan jiwa melanda hatiku, susah nak keluar KWSP-ku' - Lagu coverosak Azman kini trending di media sosial


Tidak dinafikan, sejak pandemik Covid-19 ramai yang terkesan terutamanya golongan B40, M40 dan T40. Ada yang hilang pekerjaan, terpaksa 'direhatkan' sementara dan sekali gus hilang punca pendapatan menyebabkan mereka terpaksa mencari jalan lain untuk menyara kehidupan.


Ada suara yang meminta pihak kerajaan membenarkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengeluarkan wang simpanan dari Akaun 1 bagi mengurangkan beban golongan terjejas. Pada pembentangan Belanjawan 2021 lalu, kerajaan merealisasikan permintaan itu dan sedikit sebanyak melegakan rakyat. Bagaimanapun, keputusan pihak KWSP mengenakan pelbagai syarat menimbulkan rasa kurang senang golongan berkenaan. Sedangkan bagi mereka, wang simpanan dalam akaun tersebut adalah wang milik mereka dan beranggapan tiada salahnya sekiranya mereka mahu menggunakan wang tersebut tanpa perlunya dikenakan pelbagai syarat ketat. 


Baru dimuat naik hari ini, lagu 'coverosak' dari Mohd Nur Azman Naim menerima banyak Like dan komen dari netizen yang bersetuju dengan luahan kekecewaannya itu.


Menggunakan background muzik instrumental Getaran Jiwa nyanyian Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, Azman dalam mesej ringkasnya berkata, dirinya sudah penat nak bercakap dan menyampaikan kekecewaannya melalui nyanyian lagu coverosak itu di mana harapan pada i-Sinar kini menjadi i-Malap. 


"Bila i-Sinar jadi i-Malap. I cuba diam, tapi I tak boleh. I dah penat nak cakap, so I nyanyi," tulisnya pada kapsyen video tersebut. 


LIRIK LAGU GETARAN JIWA VERSI 'COVEROSAK' OLEH AZMAN NAIM DENGAN LIRIKAN MATA YANG DEEPTekanan jiwa, melanda hatiku

Susah nak keluar, KWSP-ku

Walau itu duit aku

Tetapi banyaknya syarat

Moga dapat dimudahkan

Sedarlah kami wahai han*t


Dan mungkin hilang

Undi di PRU (Pilihan Raya Umum)

Rakyat dah bengang, barulah kau tahu


Andai nak keluar

Tapi banyak syarat

Engkau tiada berjiwa rakyat


REAKSI NETIZENSumber: Azman Naim

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo