Slider

'Kamu ni Bangla, jangan kurang ajar!' - Tak nak bayar servis car wash, lelaki maki kaw² pekerja asing


Umum tahu rata-rata pekerja tempat mencuci kereta adalah warga asing yang datang ke negara ini untuk mencari rezeki. Mereka sanggup melakukan kerja-kerja yang tidak popular dan pendapatan itu digunakan untuk menyara keluarga yang masih berada di kampung. 


Tetapi ada sesetengah masyarakat kita yang memandang rendah dan memperlekehkan mereka seolah-olah warga asing ini tersangatlah hina dan selayaknya diperlakukan sebegitu. 


Seperti yang dikongsikan oleh Abdullah Bukhari Abdul Rahim, beliau sendiri menyaksikan bagaimana seorang bapa kepada tiga anak dengan angkuhnya memarahi pekerja car wash yang didakwa tidak menurut arahannya serta enggan membayar perkhidmatan yang telah diberi. 


AHAD lepas, 3 Januari 2021, saya bersama dua anak pergi basuh kereta di car wash bekas murid dewasa saya di Selayang Segar.


Ketika kereta hampir siap, ada seorang pelanggan muda bising-bising tak mahu bayar harga kereta yang dibasuh. Umurnya dalam lingkungan awal 30-an bersama tiga anaknya yang masih kecil. 


Orangnya nampak kurang adab kerana semasa menunggu, dia berterusan menghisap vape tanpa mempedulikan anak-anaknya yang kecil dan pelanggan lain. Antara dialognya yang saya masih ingat: 


"Kamu ni Bangla! Jangan kurang ajar! Lain aku suruh, lain kau buat! Aku suruh basuh luar sahaja, kenapa kamu cuci dalam sekali? Aku hantar kau balik Bangla baru tahu!" 


Pekerja Bangla cuba membela diri dan bercakap elok-elok dengan menyatakan mereka sudah menjelaskan kepada pelanggan tentang basuhan luar dan dalam. Apa jawapannya sambil menunjukkan tapak kakinya kepada pekerja Bangla?: 


"Kau nampak kaki aku ni? Nak makan kaki? Aku tak peduli! Aku tak mahu bayar! Kau kurang ajar! Panggil siapa boss kau? Oh, kau besar kepala ye mentang-mentang ada orang jaga kau! Aku tak mahu bayar! Panggil boss kau sekarang!" 


Saya tak tunggu lama, selepas selesai kereta saya dicuci, saya terus balik. Di rumah saya terfikir cara nak membantu pekerja Bangla itu daripada terus dianiaya. 


Boss mereka (bekas murid saya) pernah menceritakan bagaimana mereka selalu dibuli pelanggan yang nakal dan jahat. Ada yang mendakwa duit ratusan ringgit yang disimpan dalam kereta habis dikebas pekerja Bangla, lalu mereka diugut dengan senjata agar membayar. Akibatnya, pekerja Bangla ini terpaksa membayar kerana bimbang diugut samseng dan sebagainya. 


Semalam, 6 Januari 2021, saya singgah lagi di kedai ini untuk membasuh kereta dan mencadangkan agar boss mereka menyediakan borang khas (lampiran gambar) untuk semua pelanggan agar para pekerja Banglanya tidak lagi dianiaya. Pagi ini, boss mereka menghubungi saya dan menceritakan kesudahan kisah si pelanggan tempoh hari. Bila boss mereka datang berunding, si pelanggan tetap enggan membayar (RM7 sahaja) dan enggan beredar. Apa tuntutannya? 


"Dia mahu pekerja Bangla yang didakwa biadab itu sujud dan minta maaf!" 


Inna Lillah! Betapa angkuhnya pelanggan ini. Akhirnya boss mereka terpaksa memanggil polis untuk menghalau si pelanggan. Dia beredar tanpa membayar satu sen pun. 


Semoga Allah memberi hidayah kepada si pelanggan yang angkuh dan bantu para pekerja Bangla yang datang bekerja mencari rezeki halal di negara kita. Sumber: Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo