Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

'Paru-paru kanan saya dah mula ada darah beku..' - Wanita kongsi pengalaman dijangkiti Covid-19, sepanjang masa fikirkan anak-anak

0


Umum tahu pandemik Covid-19 masih belum berakhir dan baru-baru ini kerajaan telah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 secara bersasar di beberapa negeri yang mencatatkan kes positif tinggi. 


Namun, sejak dari Mac 2020 hingga ke hari ini, masih ada yang ingkar SOP, tidak memakai mask dan sebagainya kerana bagi sesetengah orang ini mungkin tidak memandang serius akan kesan dan akibat dari virus berbahaya ini. 


Bagi yang ingin mengetahui apa yang dilalui pesakit Covid-19, baca perkongsian dari wanita ini. Bermula dari simptom demam sehingga rasa sesak nafas beberapa hari kemudian.


ASSALAMUALAIKUM WBT. This is my Covid-19 journey. 


24 Disember 2020, saya alami simptom pertama Covid-19, demam. Suhu badan tak adalah terlampau panas sangat, paling tinggi 38'C. Saya pergi klinik, ambil ubat demam dan standby ubat batuk terus sebab masa tu dah mula rasa tak sedap dada. 


Tiga hari kemudian, rasa macam tekak kering. Tak sakit tapi kering serta mula berpeluh sejuk macam ais. Selepas tu rasa macam pelik, kenapa badan tak panas tetapi biji mata ni rasa macam nak terkeluar. 


Saya masih sambung makan ubat, pergi kerja seperti biasa. Hari demi hari, saya mula alami masalah sakit di bahagian belakang. Letak macam-macam nak bagi kelegaan. Rasa sakit itu masih menyucuk. Kemudian dah rasa sesak nafas teruk, bertambah teruk. 


30 Disember 2020, kebetulan memang cuti. Sejak rasa dah mula selesema, hidung dah berdarah. Saya buat swab test di private, masa tu buat RTK je. 30 minit menunggu dan keputusannya adalah positif. Nak tahu apa yang berlaku pada 31 Disember 2020? 


Saya call KKM Petaling, diorang kata tunggu que sebab ramai sangat. Diorang sampai cakap, kalau teruk, diorang suruh saya call ambulans saja. Saya dah sesak nafas, sampai ambulans datang ambil. Doktor on duty masa tu terus tepuk dada saya kuat-kuat sementara oksigen tu nak sambung. 


Ujian kedua, pcr dekat hospital keputusannya masih positif. Saya dah semakin teruk. Dehidrasi sebab dah banyak hari tak ada selera makan, hilang deria rasa dan bau. Selepas itu check jantung saya semua, bacaan semua dah tak cantik. Kemudian ambil darah di nadi. Sakit! Doktor nak periksa paras oksigen dalam darah saya cukup ke tak. Yes, memang saya dah semakin teruk. Doktor terus tingkatkan bantuan oksigen lebih tinggi. 


Sampai di hospital, lima hari saya ditempatkan di wad kritikal. Saya dipantau, sehari kena ambil darah 4-5 kali. Doktor kata, "Saya dah masukkan awak dalam senarai untuk dimasukkan ke ICU. Kalau oksigen tak boleh nak membantu, kami terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan."


Masa tu, ingat anak saja. Serius hanya ingat anak-anak di kepala! Saya gagahkan diri bangun pergi ke tandas walaupun doktor nak masukkan tiub kencing. 


Tekanan darah saya 78/50, oksigen dalam 80 lebih. Tengok orang meninggal di depan mata, mayat terus masuk dalam guni berzip warna hijau. Yang keluar dari ICU, diorang akan dipantau di wad kritikal. Bila diorang buka oksigen, serius mengelupur sebab dekat ICU dah bergantung dengan alat bantuan pernafasan sebelum ini. 


Selepas tu, doktor ambil keputusan nak buat imbasan. Nak tahu apa keputusannya? Paru-paru kanan saya dah mula ada darah beku dan lebih teruk lagi, kuman dah mula merebak. Saya disahkan pneumonia rupanya.


Ada pesakit yang mengamuk, stress, nak bunuh diri, nak balik menjerit-jerit. Saya di wad masa itu hanya memikirkan anak-anak sahaja di kepala. 


"Aku kena lawan! Kalau aku balik, aku kalah. Anak-anak aku tak dapat cium aku." 


Katil di sana tidak pernah kosong! Sentiasa penuh! Dua jururawat jaga 28 katil. Bayangkanlah, dioranglah yang kena bagi drip, cuci berak pesakit, kutip sampah, pantau pesakit. 


Lima hari saya di wad kritikal dan akhirnya doktor pindahkan saya ke wad biasa. Tetapi katil saya betul-betul berdekatan dengan kaunter jururawat. MAsa tu pergi tandas masih rasa sesak nafas lagi. Nak bangun dari katil pun rasa sesak, inikan pula nak pergi ke tandas. 


Hari-hari doktor cuba turunkan oksigen. Yes! Saya mampu bertahan selama 10 hari di sana dan doktor buka oksigen! Alhamdulillah! Hasil doa ibu, keluarga dan kalian semua. Saya dah boleh discharged dan jumpa anak-anak. Tetapi saya dah tak normal macam dulu. 


Doktor kata, ambil masa sekurang-kurangnya lima bulan untuk sembuh. Jadi, selepas ini saya akan berjumpa dengan pakar paru-paru di IPR. Setiap hari saya kena ambil injection cair darah sendiri 4 jab. Saya kena telan ubat hampir 20 biji. 


Tiga hari balik rumah, rasa juga sesak nafas. Dah pneumonia kan? Badan saya cramp sebelah kanan, kepala sakit bila tak cukup oksigen. Jadi sekarang memang betul-betul berehat di katil. 


So guys, Covid-19 ini real okey! Jangan galak sangat gelak sana sini, melancong sana sini. Di waktu macam ini pun masih ada yang sembang politik lagi. Kuman ini memang tak nampak, malah saya pun tak tahu dari pada saya dapat. 


Mujur keputusan ujian saringan anak-anak saya semuanya negatif. Sekali dia serang, membunuh! Just stay at home! Tak payahlah bengang tak dapat balik kampung ke apa. Yang paling bahaya, yang tak ada simptom pun positif, balik kampung kena pula pada orang tua korang. Sanggup? 


Di wad kritikal itu ramai orang tua, yang ada sakit buah pinggang, jantung, kencing manis, darah tinggi, diorang ni lagi berisiko sebab Covid serang diorang memang rebah terus. Kuat dengan tak kuat, lawan saja. 


Di sebelah katil saya, aunty itu kena stroke, datang sesak nafas hanya mampu gerakkan kaki sebelah. Dengar macam nyawa nak kena cabut! Bayangkanlah. Jururawat di sana paling takut jaga ICU! Sebab? Sana kuman lagi teruk! Diorang betul-betul korbankan diri untuk kita semua. Tolonglah hargai diorang. Nak solat pun terkejar-kejar. 


InsyaAllah saya akan kembali bekerja pada 20 haribulan, tengok macam mana. Tetapi sekarang tak boleh nak buat kerja berat, borak-borak macam dulu. Doakan saya cempat sembuh, boleh dukung anak-anak saya. 


Please, please and please. Take care guys! Thank you doktor dan juruawat di Hospital Sungai Buloh! Jasamu akan dikenang. 


Sumber: Wan E'reen Wan Hasan

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram