Teks yang dicari... Tentang Penulis Alamat Emel... Enter Nama Alamat Emel Mesej Tentang Saya Laman ##1## of ##2## Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct Nov Dec

5/newsticker/Viral

4/bigslider1/Trending

404

Maaf, laman yang anda cari tidak dapat ditemui
Utama

3/block2/Semasa

Terkini

'Ya Allah, ingatkan mereka tengok kartun biasa-biasa' - Ibu terkejut anaknya tonton video Among Us versi dewasa

0


Golongan ibu bapa selalu diingatkan untuk mengawasi kandungan video yang ditonton oleh anak-anak yang masih kecil di aplikasi seperti YouTube, kerana bimbang mereka akan terpengaruh dengan video yang ditonton. 


Seperti yang berlaku pada wanita itu, alangkah terkejutnya dia apabila mendapati anak-anaknya sedang menonton video berunsur lucah yang melakonkan karekter Among Us dalam kapal angkasa. 


TENGAH sidai kain tadi, Norsila terdengar suara anak-anak berebut remote televisyen. Si kakak marah adik buka kartun, adik pula menangis tak puas hati tak dapat tengok kartun. 


Anak-anak tengok kartun di YouTube yang sememangnya sudah dilinkkan ke televisyen. Jadi mudahlah nak pantau apa yang mereka tonton. Handphone memang tak bagi. Ingatkan mereka tengok kartun-kartun biasa, sekali tengok mak aihh! Boleh gugur jantung dibuatnya. 


Permainan Among Us adalah kisah sekumpulan individu berada di dalam kapal angkasa. Tengok saja cara pemakaian mereka (dalam video fan made), sudah banyak diselitkan bunyi dan perbuatan lucah. Ya Allah, kalau tak tahu tadi, memang dah meresap masuk dalam minda anak yang baru nak masuk empat tahun. 


Mudah benar pihak musuh menjajah minda anak-anak kecil kita melalui kartun. Banyak kartun-kartun yang tidak elok seperti ini yang kita sebagai ibu bapa tidak tahu mudah untuk muncul dalam YouTube handphone anak-anak. 


YouTube memang dah setting parents control, tetapi entah macam mana boleh pula masuk kartun ini. Tak dapat bayangkan apa yang akan terjadi kalau mereka tegok YouTube guna handphone. Mujur sangat tak bagi handphone. 


Kadang-kadang kita rasa dah lakukan yang cukup baik, pantau anak depan mata, tetapi benda ni nak jadi sekejap saja. 


Sumber; Norshila Kassim

3/block3/Global

4/carousel2/Selebriti

3/block3/Santai

3/block3/Viral

4/carousel3/Seram