Slider

Beginilah rupa biri-biri setelah lima tahun tidak ‘bercukur’


Kambing biri-biri atau bebiri adalah sejenis mamalia yang biasa dipelihara sebagai ternakan untuk mendapatkan bulu, daging dan susu. Penternakan haiwan ini diamalkan di seluruh dunia, malah merupakan asas kepada banyak tamadun. 


Tetapi tahukah anda bahawa bulu biri-biri perlu dicukur setiap tahun, jika tidak bulunya akan berkembang sehingga sukar untuk digambarkan apakah mereka masih biri-biri ataupun sebaliknya. Itulah yang berlaku pada seekor biri-biri di Australia, yang tidak dicukur dalam tempoh lima tahun. 


Gambar seekor biri-biri 'liar' ditemui di hutan Australia, viral di media sosial baru-baru ini disebabkan bulunya yang kelihatan begitu teruk. 


Biri-biri yang diberikan nama Baarack itu diselamatkan oleh Edgar's Mission Farm Sanctuary di Lancefield, Victoria, di mana haiwan itu dipercayai pernah dimiliki oleh peladang berdasarkan penemuan tanda di telinganya.


Ketika ditemui, Baarack hampir tidak kelihatan seperti biri-biri. Keseluruhan badannya dilitupi dengan bulu dan kotoran seberat 35 kilogram. 


"Walaupun kuku kakinya berada dalam keadaan baik biarpun berjalan di batuan di hutan, kesihatannya sedikit terjejas. Dia mengalami kurang berat badan dan disebabkan bulunya yang begitu tebal, dia hampir tidak dapat melihat," kata Kyle Behrend dari Edgar's Mission. 


"Biri-biri perlu dicukur sekurang-kurangnya setiap setahun, jika tidak bulunya terus tumbuh dan tumbuh seperti apa yang berlaku pada dia sebelum ini," katanya. Mencukur bulu biri-biri biasanya mengambil masa yang singkat sahaja. Tetapi dalam kes Baarack, proses itu memakan masa lebih sejam. 


Baarack bernasib baik kerana ditemui oleh awam yang terserempak dengannya di dalam hutan dan kini diselamatkan dan ditempatkan di pusat perlindungan haiwan. 


Sumber: Oddity Central

none
Copyright © 2009 - 2022 The Reporter
Made with by Templates Zoo